Стотици любители на историята отбелязват празника на Националния военноисторически музей (Снимки и видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9951376 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Йордан Симеонов

Стотици любители на историята отбелязват 105-годишнината от създаването на Националният военноисторически музей, чийто празник се отбелязва днес и утре. Празничният маратон започна със специална програма, когато се отбелязва и европейската инициатива Нощ на музеите.

Дошлите гости на музея се наслаждават на трите експозиции, които Националният военноисторически музей представи – външната, хронологичната и колекционната. Неговата историческа разходка започва още от Античността и Средновековието по българските земи и стига чак до наши дни. 

Над 270 танкове, самолети, оръдия и други образци на бойната техника могат да бъдат разгледани във външната експозиция.

За настроението на всички, които решиха да отбележат празника на Музея, се погрижиха Представителните духови оркестри на Сухопътните войски и Националната гвардейска част. 

Тук могат да се видят едни от малкото съхранени вещи на най-емблематичните представители на националноосвободителното движение, реликви от войните, вещи на българските монарси, на изтъкнати военачалници и обикновени войници, картини на майсторите на четката, запечатали военни и мирни моменти от историята ни.

В момента гостите на музея наблюдават уникалното огнено шоу на клуб „Дивинитас“.