Нова атракция в Бургас – показват къде са снимани култови български филми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9977383 www.24chasa.bg
Организаторите на Международния филмов фестивал обещават интересна програма в Бургас.

Опознавателният тур ще върви на 17 юли по стъпките на актьори като Тодор Колев, Невена Коканова, Руси Чанев, Параскева Джукелова, Кръстьо Лафазанов

Любителите на киното ще могат да направят вълнуваща обиколка на емблематични места в Бургас, свързани със заснемането на култови български филми. Тази възможност ще бъде предоставена на 17 юли - ден след откриването на Международния филмов фестивал.

Сред филмите, снимани в Бургас, са “Опасен чар” от 1984 г. с незабравимите актьори Тодор Колев и Невена Коканова. Една от сцените с двамата колоси на родното кино е заснета пред входа на гимназията за изучаване на романски езици. Коканова е учителка и Тодор Колев я чака след часовете, за да се впусне в поредната любовна авантюра.

Пак от Бургас е снимана и култовата сцена

Летисия Каста и Туре Линдхарт в една от сцените на “Островът” на остров Света Анастасия преди 11 г.
Летисия Каста и Туре Линдхарт в една от сцените на “Островът” на остров Света Анастасия преди 11 г.

в закусвалнята

на жп гарата,

където малко циганче открадва кюфтето на Тодор Колев, което той дояжда от случаен турист. Сега от ламариненото капанче няма и помен - районът е превърнат в модерен транспортен център с нова автогара и пейки за отмора на пътниците.

В Бургас е сниман и филмът “Кмете, кмете” от 1989 г. с участието на Васил Банов, Кръстьо Лафазанов и Параскева Джукелова.

В списъка на култовите филми е и лентата “Авантаж ”от 1977 г. с участието на Руси Чанев в главната роля, Мария Статулова, Вълчо Камарашев. Към тях се добавя и любовната драма от 1982 г. “ Ако те има”. В нея главната роля изпълнява Ирен Кривошиева, а по едноименния филм Ваня Костова и Орлин Горанов изпяват песента “Ако те има теб”, която се нарежда сред златните хитове на българската музика.

Една от най-новите български продукции – “Голата истина за група Жигули”, също показва популярни места от Бургас.

Сред наскоро заснетите филми в морския град е и лентата за Петя Дубарова “Петя за моята Петя”, който запечата много емблематични места от Бургас, любими на младата поетеса като ученичка. Филмът излезе на екран през 2019 г., когато се навършиха 40 години от смъртта ѝ. Самата Петя също е участвала във филм в родния си град - “Трампа”, сниман през 1978 г.

Участниците в обиколката

ще посетят и

къщата на

Апостол

Карамитев,

Морската гара, Моста и други емблематични места, които са запечатани във филмовите ленти. Петя Русинова ще представя филмите с любопитни и забавни случки, снимки и видеа. По време на обиколката ще бъдат представени интересни истории, свързани с главните герои и заснемането на филмите.

“Ние приемаме като лична мисия и отговорност общуването с младата ни публика. Стремим се да им отворим широко вратите към света на киното, където ги очакват безкрайни емоции и важни послания. Търсим тяхната обратна връзка, мнение. Най-голямата сила на филмите с добавена стойност е да ни накарат да се замислим. Новата ни инициатива е още един повод да се пренесем на снимачната площадка, където се случва всичко”, казват организаторите.

4 ленти ще се снимат до края на септември

Международният филмов фестивал в Бургас се организира за шеста година от фондация “Модерат” в партньорство с община Бургас. Фестът ще върви от 16 до 23 юли, а програмата ще предложи добра селекция от съвременно кино, прожекции за деца, придружени от съпътстващи изложби, литературни представяния и музикални изпълнения.

До края на септември Бургас ще бъде снимачна площадка на още 4 филма. Кадри от града ще бъдат запечатани в телевизионните сериали “Съни бийч” и “Аз и моите жени” и игралните филми “Завръщане 2” и “Животински лесове също”. Музикален филм в Бургас иска да снима и екипът на “Под прикритие”.

Като част от стратегията за реклама и популяризиране на града общината през последните години наложи тенденцията за подпомагане на продукциите със средства от местния бюджет и с логистика на екипите. Има и идея да се направи своеобразен бургаски пътеводител “По стъпките на големите актьори”, които са минали през Бургас и са оставили траен отпечатък със своето ярко сценично присъствие на негова територия.

Сред най-предпочитаните места за снимки са остров Света Анастасия, Моста, Морската градина и централната градска част с емблематичните сгради. Освен природните и архитектурни дадености актьорите казват, че се чувстват много добре в града заради неговата уреденост и колоритна атмосфера. През 2010 г. режисьорът Камен Калев доведе в Бургас прочутия модел Летисия Каста за снимките на своя филм “Островът”. Една от сцените бе заснета на Моста, където ѝ партнираше датският актьор Туре Линдхарт, после любовната история продължи и на Света Анастасия.

Бургас е предпочитан и поради близостта си до Слънчев бряг, който е най-разпознаваемият български морски курорт и заради това е харесван за снимки на много киноленти, които вървят едновременно и в града. Край Бургас са заснети и култови кадри от незабравимия “Оркестър без име”. На далян “Чайка”, който още съществува, макар и променен, се разиграват куриозни случки в ресторанта на Миташки с Велко Кънев и компания и Катето Евро като певицата Рени Ковачева. На плажа Алепу пък е снимана финалната сцена от филма с песента “Оставаме” на Маргарита Хранова.