Факти и случки, променили света, на 272 страници

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9990652 www.24chasa.bg

Събрани са  различни аспекти от човешкото развитие в "Малка книга за голямата история"

Други заглавия - "Крилете на Масклин" от Тери Пратчет и "Представата за теб" - за връзката на 40-годишна жена и млад мъж

Историята на живота, Вселената и всичко останало в “МАЛКА книга за ГОЛЯМАТА история” от Йън Крофтън и Джереми Блек (ИК “Сиела”). През юли 2021 г. светът стана свидетел на първия туристически космически полет - мисия, която сякаш дава началото на достъпния космически туризъм и на напълно нов етап от развитието на цивилизацията ни. Как обаче човечеството е стигнало дотук и познаваме ли достатъчно добре историята на планетата ни?

Красивото издание на “МАЛКА книга за ГОЛЯМАТА история” от изтъкнатите учени разказва вдъхновяващата история на Земята, живота и Вселената, като представя ключовите факти и идеи от астрономията, физиката, биологията и политиката, променили света. В тази своеобразна енциклопедия читателите ще открият на достъпен и увлекателен език отговори на въпросите как се е появила Вселената, как са се образували звездите и планетите, защо на нашата планета има точните условия за появата на живот, както и как действат живите същества, как са еволюирали и как накрая всичко това води до нас – съвременните хора.

В 272 страници авторите обхващат различни аспекти от човешката история – от раждането на древните империи, през Ренесанса и Просвещението, възхода на национализма и нациите, възхода на Запада, Студената война и екологичните кризи, пред които сме изправени днес по пътя на техническия възход. Този мащабен разказ позволява да се хвърли много различна светлина върху хилядолетията назад и помага да преосмислим и всичко случило се досега, и нашето настояще и бъдеще.

“МАЛКА книга за ГОЛЯМАТА история” е красива и кратка енциклопедия, в която светът се разгръща пред очите ни със своите малки и големи революции, възходи и падения, съпътствали линията на човешкото време. И напомня, че човешкият живот е само мъничка частица от необятните пътища на Вселената.

Йън Крофтън е бил главен редактор на енциклопедията “Гинес”. Джереми Блек е водещ британски историк, познат у нас с мащабния си труд “Военното дело 1660 – 1975”, “Войната. Кратка история” и “История на Британските острови”.

Още заглавия от ИК "Сиела"

Тери Пратчет праща смели номи да се борят за

обещаната Обетована земя

Излезе “Крилете на Масклин” - последната част от трилогията за номите от любимия на поколения сър Тери Пратчет, която започна с “Масклин” и “Грима и Доркас”. Повече от обичайната доза абсурден хумор и невъзможни приключения очакват феновете на Пратчет, докато смелите номи се борят да достигнат обещаната Обетована земя (ИК “Сиела”). Излиза на български език след дългогодишно отсъствие по книжарниците.

Номите може да са не повече от педя високи и десет години да им се струват цял век, но те са древен и горд народ. Те са пристигнали от звездите с кораб и той вече от хиляди години ги чака в небето, за да ги закара У ДОМА.

Как да стигнат обаче до кораба, е забравено знание. Тайната може да бъде открита само с помощта на пришълеца Масклин и неговото малобройно племе. Защото със себе си те носят и Нещото. Никой не знае какво е точно Нещото. То споделя с номите, че ако намерят начин да го изнесат в Космоса, може да повика Кораба. Повечето номи смятат, че това е пълен абсурд и никога няма да го бъде. Освен Масклин. Нарамил Нещото в компанията на няколко смели откриватели, Масклин поема дългия и опасен поход на юг към свещената земя на Флорида, където - по предсказанието на Нещото - на Спасителя му предстои да намери такива неща като самолети и летища, и ракети, и технология. Колко може да е сложна тази работа? Мисията тотално възможна.

Сър Тери Пратчет с пословичното си чувство за хумор и способност да смесва фантазия с абсурдния буквализъм на нашата действителност, създава всеобхватния Свят на Диска, любим на читателите. Автор на над 100 романа, Тери Пратчет е носител на десетки награди и е приет за един от основоположниците на жанра фентъзи.

Страст между 40-годишна жена и млад мъж

“Представата за теб” на Робин Лий е разтърсващ роман за страстта между 40-годишна жена и двойно по-млад от нея мъж - изгряващ певец. (ИК “Сиела”). Докога двамата са готови да се борят за крехкото си щастие, по петите им вървят папараци. Дебютният роман на Робин Лий насочва вниманието към деликатния баланс на щастието и горчивата цена на славата. Всички знаят, че любовта невинаги е перфектна. Но когато те порази, не можеш да я спреш.

Класация