Александра Сърчаджиева и Мария Касимова споделят и играят

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9990781 www.24chasa.bg
Плакатът за спектакъла на Александра Сърчаджиева (визия Анета Иванова) СНИМКА: Архив

Нов тренд на сцената - животът ти да стане пиеса

На Александра Сърчаджиева ѝ помагат, за да реализира спектакъла си - разчита на една от най-добрите наши драматурзи - Яна Борисова. По нейните спомени, искрено споделени с Яна, се ражда “На живо” - биографичната пиеса, която разказва за най-трудните и най-хубави мигове в живота на актрисата,

разкрива

несподелени досега

моменти,

които ще изненадат дори и близките ѝ

Александра случайно се вижда с Яна и Шошо и от разговор нещата се развиват в посока да има пиеса, която Яна пише, а Шошо режисира. За първи път Сърчаджиева се запознава с Радена Вълканова, която приема да участва в пиесата. В “На живо” зрителите чуват за първи път Алекс да говори открито за баща си, какво мисли за него, както и за първата си среща с Иван Ласкин и кога и къде се е обяснил за първи път в любов.

По едно съвпадение режисьор е Димитър Коцев-Шошо (синът на Константин Коцев), приятел на друга дама, с която са споделяли общи моменти зад кулисите на Сатиричния театър.

На Мария Касимова - Моасе (журналистка и писателка, дъщеря на актьора Хиндо Касимов) никой не ѝ помага, за да изиграе сама моноспектакъла си, че и да издаде книги. Спектакълът се казва “Свободно падащи истории” (спектакъл за разказване) и се играе на професионална сцена от декември 2020 г. в “Хепи Сатира комеди клуб”. Всеки път е различен.

“Кефът от сцената е голям - хеле пък аз на сцената на Сатирата! Неописуемо е!

Като ми предложиха,

казаха

“Ела си у дома!”

Размекнах се от щастие…”, разказва дъщерята на Хиндо Касимов. - Това е нов тренд на българската сцена - животът ти да стане театър. И да го изиграеш лично ти...”.

Сцената на “Хепи Сатира комеди клуб” е замислена от директора Калин Сърменов точно в този формат - актьори да правят моноспектакли за живота си и за ролите си от първо лице. Премиерата на новото пространство направи Славчо Пеев. Доайенът на театъра сподели, че това никак не е лесна работа - да играеш себе си повече от час. А Касимова обещава: “Аз ще ви разказвам истории. За хора и места, за любов, раздели и нови срещи, за странствания на духа и силата на смеха… Ще отигравам някои моменти - все пак съм дъщеря на актьор от Сатирата,

отраснала съм

с духовете

зад кулисите...

Ще ви разсмивам. Може пък и да ви поразплача.”

На премиерата на най-новата ѝ книга “Записки от Шато Лакрот” на 13 юли имаше френски шансони и френско вино, защото такъв е вкусът на книгата - френски. Историята на една българка, омъжена за французин (авторката - също), която гостува във фамилния замък на съпруга си. Там се сблъскват френското лицемерие, предразсъдъци и българският инат. Следват куп любопитни и забавни истории. Текстът първо се появява като аудиосериал. От издателите на аудиокниги Мария е получила предложение да продължи с втора серия.

На 16 юли Алекс Сърчаджиева гостува с “На живо” на “Артпоток” , организиран от “Хасиенда бийч” и община Царево.

Пиесата “Свободно падащи истории” пък ще бъде показана на “Аполония” на 31 август в Лятното кино от 19 ч.

В темата биография спектакъл да припомним и за пиесата, написана от Явора Стоилова. Племенницата на Яворов я посвети на живота на дъщеря си - талантливата художничка Василия Стоилова, неуспяла да се пребори с анорексията, ползвайки нейни дневници и картини. Появи в разгара на пандемията и беше записана само онлайн. Режисьор на “Другата в мен” е актрисата Елена Петрова, която и участва. (24часа)