В Ботаническата градина на БАН има растения столетници, оцелели през двете световни войни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9994420 www.24chasa.bg
Цикасите приличат на палмите, а в Ботаническата градина на БАН има 4 столетници от този вид. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

През 40-те години на миналия век цикасите били евакуирани във “Врана” заради бомбардировките над София

Растения на повече от 100 години могат да се видят в Ботаническата градина на БАН. Най-старите в колекцията от над 4500-те различни представители са цикасите. Те са били част от Царската ботаническа градина, която се намирала в центъра на София. Ботаническата градина на БАН е неин наследник от 1947 г. Освен цикасите от нея до наши дни са запазени в колекциите на градината около 79 вида растения.

“Сред тях са някои от азалиите ни, част от орхидеите и ананасите. Те чрез размножаване от растението продължават и до днес да ни радват”, разказва биологът Диана Венкова.

Столетните цикаси вероятно

пристигат

в България

от Австрия

или Германия

Те са преживели не само Първата, но и Втората световна война, при това на косъм. През 40-те години на миналия век бомбардировките над София за малко да им нанесат сериозни щети. (Тогава ботаническата градина е била близо до Орлов мост. - б. а.) За да ги опазят, ги преместват във “Врана”. Сега в Ботаническата градина на БАН има 4 столетни цикаса от декоративния вида Cycas revoluta, които може да видите малко след като прекрачите прага .

Техните семена съдържат 20% масло и се използват за храна. Сърцевината на стъблото е богато на скорбяла и белтъчини. От него се приготвя саго - вид нишесте.

Цикасите наподобяват на външен вид палмите. Затова и латинското им наименование идва от гръцката дума, с която назовават тропическото растение. Специфичното при тях е, че са двудомни, т.е. на различни растения се образуват мъжките и женските шишарки.

Появяват се

преди около

300 милиона

години

Били много разпространени по земното кълбо по времето на динозаврите. Тревопасните видове ползвали листата им за храна. С изчезването на тези древни животни и промяната на климата популацията на цикасите малко по малко започнала да намалява. “В момента растат само на определени места в субтропическа Япония - остравите Кюшу и Рюкю. Така че са забележителни растения”, обяснява Венкова.

Днес са

запазени

около 200 вида

цикаси,

разпространени в тропическите и субтропическите части на света. Тъй като са изключително редки, са включени в списъците на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна.

В Ботаническата градина на БАН може да се види и индийския цикас, познат още като Cycas circinalis. Всички части на растението съдържат токсичния глюкозоид циказин. Семената му обаче може да се ползват за храна, ако ги накиснете няколко пъти във вода, защото имат богато съдържание на саго.

Разбира се, семейството на цикасовите е богато на видове в Ботаническата градина на БАН, като някои от неговите представители са донесени от посетители, сдобили се със семена на екзотичен негов вид по време на някое свое пътуване.

“При тропическите колекции целогодишно има различни цикли на развитие в зависимост от кой регион на света идват”, казва Венкова. В градината има екип, който полага големи грижи за тях. Може би и заради това колекцията от растения е толкова разнообразна и се нарежда на

първо място

на Балканския

полуостров

като видов

състав

Тя не спира да се обогатява. Цикасите може да са най-старите растения в градината, но най-новото е иланг-илангът. “Той ни е познат от парфюмите, ако четеш етикета им”, казва Венкова.

Ботаническата градина на БАН е отворена за посетители от вторник до събота от 10,00 до 16,00 ч.

Повече за растенията в нея четете по-нататък