“Жълтият автобус” тръгва с онлайн здравни прегледи към села и малки градове - създадоха го ученици от Суворово

- В подвижната лаборатория всеки ще може сам да си мери кръвното и да се свърже виртуално с личния си лекар

- Изнесени обучения на деца също са предвидени

- 10 000 лв. идват от професионалната гимназия “Св. Георги Победоносец”, общината и център “Амалипе” са другите дарители

Проект за подвижна медицинска лаборатория са разработили ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство “Св. Георги Победоносец” в Суворово, малко градче на 40 км от Варна.

Идеята възникнала сред възпитаниците на гимназията спонтанно, те я осъществили с общи усилия и помощ от своите учители.

“Тук ни учат как да решаваме социални проблеми. Наши приятели ни бяха разказали, че в техните населени места

нямат достъп до медицински и образователни услуги

Така се роди идеята за подвижната лаборатория”, разказва деветокласникът Даниел Иванов.

20-ина ученици от 9-и и 10-и клас се сплотяват около идеята да променят нещо и заедно с помощта на директора Марияна Великова и IT специалиста Владимир Иванов им хрумва необикновена идея - пътуващ автобус, който да служи като своеобразен иновативен медицински кабинет на колела. В него пациентите ще могат сами да си мерят кръвното, да получат здравна консултация от личния си лекар онлайн, да си купят лекарства, издавани без рецепта от вендинг машината на борда и куп други услуги.

Речено-сторено. Директорката се свързва с общината в Суворово и намира стар, излязъл от строя ученически автобус, който ученици и учители дружно преобразяват в нещо невиждано до момента - лаборатория на колела.

Окаяното му състояние не отказва младите ентусиасти, които дни наред в свободното си време работят усърдно върху трансформацията. Първо махат седалките, после

оправят течовете, шкурят, пребоядисват

Търсят оборудване, измислят визията, монтират плотове, компютри и всичко необходимо, за да превърнат плана в реалност. Финансирането - около 10 000 лв., идва от бюджета на училището.

В начинанието се включват и дарители. Община Суворово дарява специална термална рамка за

лицево разпознаване и мерене на температура

Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” дофинансира идеята.

Освен за своеобразен лекарски кабинет новооборудваният жълт автобус може да изпълнява ролята и на мобилна дигитална образователна лаборатория. В него могат да се провеждат изнесени обучения на деца, които нямат достъп до образование, за надграждане на дигитални компетентности на ученици и възрастни и др. занимания. Лабораторията може да бъде използвана и стационарно.

Идеята на подвижната лаборатория е тя да даде пример как на практика може да се решат някои социални и здравни проблеми в по-отдалечените и слабонаселени райони в страната. Екипът на гимназията вече е поканен в няколко места и

скоро потегля за Добрич,

където ще представи начинанието. “Надяваме се да привлечем вниманието на здравното министерство и на общините”, разказва Марияна Великова.

Даниел е един от учениците, които споделиха плановете си за бъдещето. Той иска да се занимава с бизнес, Даниела иска да стане ветеринарен лекар, Елена - акушерка. Сава се вълнува от автомобили, Ахмед е твърдо решен да влезе в университет, не знае още с какъв профил, Теодор и Ели Халил пък искат да станат инженери, Емил и Иген - IT специалисти, а Виктор - програмист.

Останалите от групата са в Испания по програма “Еразъм +”, друга гордост за екипа на гимназията, която е на първо място в цялата страна по тази програма.

“Голямата идея е да вдъхновим и други ученици

да решават проблеми, да бъдат млади, мислещи за бъдещето хора, готови да се изправят пред предизвикателствата на времето си и да генерират идеи, като развиваме тяхната креативност. Тя, съчетана с екипност и взаимност, може да им донесе много успехи и победи”, разказва Владимир Иванов.

Всички участници са убедени, че жълтата лаборатория ще се появи и на други места в страната, както и че ще вдъхновят много млади хора да търсят свежи решения на наболели проблеми.

Гимназията има история в стремежа си да е в крак с времето и технологиите. Преди година там беше открит първият за Варненска област иновативен училищен STEM център.

През 2019 г. други ученици създадоха

система, която забранява изпреварването при насрещно движение

В училището в Суворово иновациите са много - телевизионно студио, собствен канал в Youtube и метеорологична станция.

За своята инициативност и размах Марияна Великова е носител на множество престижни награди, между които грамота “Неофит Рилски” - едно от най-високите отличия, присъждани в образователната ни система. Получи я преди две години.

В. “24 часа” номинира учениците, участвали в проекта, IT специалиста Владимир Иванов и директорката на Професионалната гимназия по селско стопанство “Св. Георги Победоносец” в Суворово Марияна Великова в кампанията “Достойните българи”.

Автор на статията

Надежда Алексиева Надежда Алексиева


Споделете статията

Четете още