Историята на траките и техните традиции в правенето на вино датират от векове по нашите земи – далеч преди разпознаваеми световни винени региони. Вината с марка Kabile на „Вила Ямбол“ са вдъхновени именно от това богато наследство.
Винената серия е кръстена на античния тракийски град Кабиле, който се намира на няколко километра от винарната. Тракийското селище възниква в края на второто хилядолетие преди Христа в подножието на възвишението Зайчи връх на завоя на река Тонзос - сега Тунджа. През тракийската епоха Кабиле е столица на тракийските царе Спарток и Скосток.
На етикета на винената серия е поставена богинята Кибела – Великата майка, богиня на плодородието и защитница на лозята. Легендата разказва, че с печати с нейния лик са отбелязвали тракийските делви с вино като гаранция за високото качество на напитката.
Под марката Kabile ще откриете две бели вина, едно розе и три червени вина. Серията предлага и три резерви – отлежали по-дълго време.
Екипът на една от най-старите винарни в Южна България силно вярва, че здравата връзка с миналото и почитта към древните обичаи им помагат да правят вкусни и балансирани вина. Гордост за производителя е, че създава вината си от собствени лозя и с тях демонстрира потенциала на родния тероар.
Марката Kabile на „Вила Ямбол“ вдъхнови популярни кулинарни влогъри да създадат гурме рецепти за начинаещи, които представят идеалната комбинация на вино и храна.
Сьомга като никоя друга с ароматно бяло вино Kabile
Рецепта на Антонина Петрова, създател на кулинарния канал „Приказна кухня с Ани“
Необходими продукти:
3 котлета сьомга
морска сол
черен пипер
2 с.л. зехтин
20 г масло
За соса:
1/3 връзка копър
няколко стръка мащерка
150 мл Kabile Шардоне и Совиньон блан от „Вила Ямбол“
2 с.л. лимонов сок
200 мл сметана за готвене
Начин на приготвяне:
Подсушавате котлетите с кухненска хартия. Овкусявате ги с морска сол и черен пипер от двете страни. В тигана загрявате зехтин и масло. Готвите котлетите на умерена степен на котлона – от всяка страна по 5 минути.
За соса използвате същия тиган, в който е готвена рибата. Добавяте бяло вино, лимонов сок, сметана за готвене, сол и черен пипер. Пускате отново котлона на умерена степен и варите сместа, докато се редуцира. Добавяте копъра, мащерката и на изключен котлон доготвяте соса.
Сервирате соса заедно с котлетите.