“Сред многобройните лакомства на масата … кафето може да се разглежда като едно от най-ценните" според Бенджамин Франклин. “Oткaзax ce oт кaфeтo. Toвa e пoчти пo-лoшo oт oткaзвaнeтo oт любoвник”, казва актрисата Caндpa Бълoк. Тези и още стотици цитати на известни и напълно неизвестни личности са посветени на онази горчива напитка, с която започва денят на милиони хора по света. Направено с кафемашина, френска преса, джезве, на пясък или просто разтворено в гореща вода, кафето е известно във всяко кътче по света.
Историята с откриването му обаче се губи много назад във вековете. Съществува легенда за етиопския пастир Калид (или Калди), който живял през IX век. Направило му впечатление, че козите, след като пасели листа и плодове от определен храст, ставали доста игриви дори и през нощта. Заради любопитството си той самият опитал плодовете на този храст и сам почувствал бодрост и енергия.
Според друга легенда първите, открили тази напитка, са монасите от християнските манастири в Етиопия. Те правели отвара от плодовете на кафето, с която се чувствали по-бодри по време на дългите религиозни церемонии. Те я наричали “кава” в чест на персийския владетел Кай Кавус. Но първите писмени сведения в историята за кафето са открити в арабски източници, датиращи около 1000 г. от новата ера. Един от най-известните и добри сортове “Мока” е наречен така на името на йеменското пристанище Моха, откъдето е тръгнало разпространението на кафето.
А името на напитката в повечето европейски езици произлиза от турски - kahve. Произходът на наименованието е с интересна история, защото се смята, че е взето от арабската дума за кафе. Първоначално обаче тази дума означавала вид вино, а впоследствие става основа на глагола каия (в превод “нямам апетит”). Оттам е започнала да се използва за кафето, за което се е смятало, че притъпява глада.
Тази горчива напитка обаче невинаги се е ползвала за ободрение. Първоначално са я пиели главно като лечебно средство при слабост и умора. Разпространението ѝ също било трудно, защото арабите се опитвали да съхранят тайната на своето откритие и отказвали да изнасят сурови семена от кафе. Но ислямските поклонници, които посещавали Мека, бързо станали почитатели на напитката и започнали да отнасят по родните си места зърна кафе от Мека, наричайки го “ислямско вино”. Поради засилилата се страст на арабите към кафето през 1511 г. висшето мюсюлманско духовенство създало Съвет по кафето в Мека. На този съвет след дълго обсъждане било решено, че кафето развращава разума и чувствата на правоверните и ги отвлича от правата вяра. Кафето, както и виното били забранени.
Но не след дълго забраната била постепенно и благополучно забравена. И слава богу! Сега кафето се използва не само като ободряваща напитка, а и за много ползи в домакинството. След сваряването му остатъците от него съдържат голямо количество свързан азот и поради тази причина може да се използва за торене в градината. Голямото съдържание на калий, фосфор и други минерали е добро за развитието на растенията. Остатъците от вареното кафе са и безопасен за природата пестицид срещу охлюви. Може да се добави и в домашната козметика като съставка за ексфолиант. Една лесна и ефективна рецепта, която изглажда кожата на лицето, е, като смесите малко смляно кафе, кафява захар и зехтин. Тази комбинация премахва мъртвите кожни клетки, хидратира и изглажда.
Може би една от най-неприятните вреди на кафето са петната, които оставя. Те са упорити и трудно се премахват. Все пак има лесни домашни средства, с които може да бъдат почистени килимът, покривката или дрехата. Колкото по-бързо изплакнете петното, толкова по-лесно ще го заличите. Ако още не е изсъхнало, студената вода може да е напълно достатъчна за премахването му. Ако изцапате дрехата си, хубаво би било да оставите плата под течаща вода за 5-10 минути. От време на време търкайте, за да улесните премахването на петното. Друг начин е, като изстискате сока от половин лимон и прибавите към него 1 супена лъжица сол. Разбъркайте добре и нанесете сместа върху петното от кафе. Разтъркайте мястото, след това изперете дрехата.