
Ролца от патладжан по сицилиански и канелони с пълнеж от рикота, диви билки, крем пармезан и захаросани домати ще приготви на 17-ти ноември в Дневен център „Светове“ към фондация „Светът на Мария“ италианският шеф Лука Малакрида. В работилницата ще се включат младежите с интелектуални затруднения, които обичат да готвят, като идеята е да се научат да приготвят ястията и вкъщи.
Събитието е част от седмицата на италианската кухня по света, организирана за България от Посолството на Република Италия, Италианската търговска агенция – ИТА София, Италианския културен институт в София и Италианската готварска академия и със съдействието на Министерството на външните работи на Република Италия.
Посолството на Италия и Италианската търговска агенция подкрепят дейността на фондация „Светът на Мария“ и на социалното й предприятие „Bon Appétit“.
VII-та Седмица на италианската кухня по света ще се проведе от 14 до 20 ноември под надслов: „Задружност, устойчивост и иновации: съставките на италианската кухня за здравето на хората и защитата на планетата“. Кампанията цели да подчертае достойнствата на италианската кулинарна традиция извън границите на страната, като отличителен елемент на Марката Италия.
За шеф Лука Малакрида
Капитан на APCI CHEF ITALIA – Националният отбор на Асоциацията на италианските професионални готвачи.
Готви за най-важните специализирани кулинарни изложения в Италия и чужбина; за Седмицата на италианската кухня по света и за други професионални събития. Разработва нови рецепти със специализиран фокус; тества хранителни продукти; прави обучения за шеф готвачи, реализира кулинарни видео и фото сесии, създава рецептурници, консултира ресторантьори.
Фондация "Светът на Мария" подкрепя млади хора с интелектуални затруднения. Мисията на фондацията е да подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства, както и да подпомага достъпа до качествени услуги, развиващо обучение и подходяща трудова заетост.
Bon Appétit кетъринг от „Светът на Мария“ е социалното предприятие на фондацията, което осигурява обучение на млади хора с интелектуални затруднения. Всички средства, спечелени от кетъринг услугата, се влагат в бъдещото ѝ усъвършенстване и в подпомагането на хората с интелектуални затруднения.