
Много известни писатели в историята са имали някои особени кулинарни навици. Ето няколко примера:
Чарлз Дикенс: Известно е, че Дикенс е бил голям почитател на стриди, които той консумирал с дузини. Той също обичал пушено месо, приготвено по най-различни рецепти.
Ърнест Хемингуей: Хемингуей беше известен с любовта си към недопеченото месо. Той често поръчваше пържолите си почти сурови.
Труман Капоти: Капоти бил известен с любовта си към сладкишите, особено към бонбоните. Той често похапвал бонбони през целия ден и веднъж заявил, че може да пише по-добре с парче шоколад в устата си.
Марсел Пруст: Пруст бил голям фен на мадленката, вид малка торта с форма на мида. В романа си „В търсене на изгубеното време“ той пише за това как вкусът и миризмата на мадленка, потопена в чай, предизвикват поток от спомени.
Уилям Фокнър: Фокнър бил голям почитател на бърбъна и често започвал деня си с чаша от него. Той винаги имал чаша от него на бюрото си, докато пишел.
Роалд Дал: Дал бил известен с любовта си към шоколада. Той дори бил дегустатор на шоколада на Cadbury в младостта си, а по-късно написва детската книга „Чарли и шоколадовата фабрика“.
Много интересни кулинарни навици са имали и известни жени - писателки:
Вирджиния Улф: Улф била вегетарианка и имала много ограничена диета. Тя оцелявала с малък избор от храни, включително яйца, препечен хляб и чай.
Агата Кристи: Кристи била известна с любовта си към сметаната. Тя добавяла сметана към почти всичко, което яде, включително супа, ягоди и бъркани яйца.
Едит Уортън: Уортън била голям фен на френската кухня, но известна и с любовта си към нездравословната храна. Тя често похапвала чипс и бонбони, докато пишела.
Емили Дикинсън: Дикинсън била много придирчива към храната и имала ограничена диета. Често ядяла само хляб, чай и малко зеленчуци.
Харпър Лий: Лий била голям фен на южняшката кухня, а любимата й храна - банановият пудинг.
Мери Шели: Шели била известна с любовта си към чая. Тя често пиела няколко чаши чай всеки ден и дори й носели чай, докато пишела.
Симон дьо Бовоар: Дьо Бовоар била голям фен на стридите, които често ядяла за закуска. Тя също обичала сирене, което предпочитала да яде с багета.
От руските писатели най-интересни кулинарни навици имал Фьодор Достоевски. Той бил известен с любовта си към кафето - пиел големи количества през целия ден - до 50 чаши на ден. Той обичал и киселите краставички, с удоволствие пиел и сока им. Според някои разкази Достоевски ядял много бързо. Понякога изяждал всичко за няколко минути - преди другите на масата дори да са започнали.