
Балкански фестивал на виното събира над 300 елитни вина в София от 14 до 17 юни. На конкурса Balkan International Wine Competition (BIWC) от утре си дават среща над 60 изби от България, Гърция, Сърбия, Турция, Хърватия, Словения, Македония, Румъния, Унгария и Черна гора. Но дотук с балканските нрави - вината ще оценяват експерти от Великобритания, САЩ, Швейцария и др., сред тях е именитата Master of Wine Каролайн Гилби.
За първи път в истoрията на Балканите винари от 10 страни се обединяват под бранда "Вино от Балканите". Целта е да се създаде положителен имидж пред света за избите от региона.
Поривът на неколцина ентусиасти удари плесница на нароилите се у нас браншови съюзи. Такъв форум ще е само от полза. Защото:
- Балканите имат най-древната винена история в света. Със своите близо 1,8 милиона тона вино годишно те се нареждат на 5-о място в света, веднага след най-големите страни винопроизводитеи Италия, Франция, Испания и САЩ.
- България няма национален бранд поради две причини - първо, дъмпингът и номерата, които си въртят родните винарни пред чуждестранни клиенти, второ, безхаберието и липсата на каквато и да е инициатива от държавата за международен пробив. И щом нямаме национален, то поне да се опитаме да ни забележат под крилото на регионалниа бранд виното от Балканите. И да се съизмерваме първо помежду си, преди да поглеждаме към света. Целта на този фестивал е ясна - създаване на положителен имидж в региона и пред винената световна общност.
- Народите от полуострова имаме обща история и близка култура, а не познаваме вината на съседите си.
Колцина ще се зарекат, че са пили я румънско, гръцко, я турско, словенско, хърватско или сръбско вино? И колко от тях можем да ги видим в магазина. Първият опит отпреди 6 години да внасяме гръцки вина не успя, вторият отпреди 2 години също е със затихващи функции. Ами къде са вината на другите съседи?
- В света има близо 10 млрд. тона излишък на вино, хората са преситени от класическите сортове вина и търсят екзотични местни сортове. Сега е времето да ги покажем.
Така че балканският фестивал на виното е назряла необходимост. А че София става за дни негова столица, е наш дюшеш.
Над 60 винари от 10 страни идват с най-доброто от техните изби. Ще го представят и пред изтъкнати в света енолози, и пред любители на виното. Рандевуто под името The Balkans International Wine Competition ще се състои от утре до неделя в грандхотел "София".
Конкурсът със състезателен характер ще се проведе в първите два дни на форума. Единственият Master of Wine (MW) на Балканите - Константинос Лазаракис, ще оглавява международното жури. В него личат имената на световноизвестните магистри на виното като Каролайн Гилби - MW от Великобритания, Кристи Кентърбъри - MW от САЩ, Пол Ливърседж - MW от Швейцария, както експерти от Италия, Германия, Швеция, Русия. Те ще оценяват над 300 вина от региона. Български са 38 от всичките над 90 изби в конкурса.
Всеки вади тежката артилерия от най-добрите си вина. Сред българските производители
се откроява "Винпром Пещера", който участва в конкурса с 4 сортови вина от серията Domaine Peshtera - мерло, каберне совиньон, шардоне и мускат. Тези вина вече спряха вниманието на световните експерти - спечелиха медали от най-престижните международни конкурси.
В колекцията им са "Златен ритон" и златни медали от Винария 2012, Vinalies Internationales - Париж 2012 г., Decanter World Wine Awards - Англия 2012 г., San Francisco International Wine Competition, Finger Lakes International Wine Competition - САЩ 2011 г., и др. Сега е ред и на Балканския фестивал на виното.
С най-много проби участват турската изба "Каваклъдере" и румънската "Жидвей" - 11, по 10 имат българските "Санта Сара", "Кастра Рубра" и др.
Състезанието ще се проведе в категориите червени, бели, розе, пенливи и десертни вина, произведени в границите на Балканския регион. Журито открехва на кое вино ще заложи. "Ще победи онова, което е най-елегантно,най- комплексно и най-ориентирано към пазара", обясни шефът му Константинос Лазаракис. То ще вземе и статуетката "най-добро вино на Балканите", изработена от Кольо Карамфилов.
"The Balkans International Wine Competition следва австралийския модел на оценяване със сляпа дегустация, което позволява по-реално оценяване на състезаващите се вина", пояснява Галина Нифору, директор на форума.
Краят на конкурса е началото на двудневен празник на балканското вино. Той е в събота и неделя и е за широката публика. На него всеки ще може да разбере кой е по-майстор сред комшиите, като опита някои от изложените над 300 вина от Балканите.
Освен свободните дегустации по-тънки познания за виното на всяка страна ще дадат и организираните 10 майсторски класа. В тях ще разберем кои и колко са балканските местни сортове, ще чуем как се прави винен бизнес и туризъм, а членове на журито ще покажат как се дегустират вина.
С най-голям интерес отсега се чака лекцията на Каролин Гилби "Изгряващи звезди от Балканите". Тя ще предложи дегустация на топвина по неин избор от целия Балкански регион. "Хърватските вина - между тероара и местните сортове" е темата на Саша Шпиранец , автор на хърватското издание на Wine Guide и съавтор в хърватския Gourmet Guide.
Този първи по рода си балкански винен форум няма да мине без награди. Т.нар. Българска винена академия ще направи своята селекция от вина шампиони и ще обяви кой е отличникът. За голямата награда на BIWC - балкански винен тур за двама, могат да спорят всички с фестивални билети за 16 и 17 юни или за майсторските класове.
Регламентът на дегустациите е най-коректният в света
BIWC e от малкото конкурси, близо до aвстралийския модел на дегустация - най-коректния в оценките. Какви са основните изисквания, разясняват магистрите по виното Каролайн Гилби и Константинос Лазаракис (на снимките):
- Всеки дегустационен състав е от 5-има - председател, двама старши съдии и двама асоциирани съдии. Председател на BIWC е Константинос Лазаракис, единственият Master of Wine на Балканите.
- Вината ще са на групи по 30. Оценяването е по 20-бална система.
- Всеки дегустатор ще бъде отделен на собствена дегустационна маса.
- Председателят на всеки състав ще възлага задачи на всеки член, за да се избегне всякакво въздействие от номера на пробите и реда на дегустиране.
- Всеки съдия трябва да дегустира вината най-малко три пъти в рамките на една сесия - един път, за да напише дегустационна бележка, втори път да даде евентуална оценка и трети път - да финализира оценката. Така всеки съдия може да дегустира виното по-дълго време.
- С допълнително сервиране на дегустирани вина ще се проверява постоянството на оценките.
- При голямо разминаване в оценките, председателят на състава има право да поиска повторно дегустиране на спорната проба.
- След дегустацията председателите на съставите правят група, съставена от всички спорни вина заедно с всички номинирани за злато. Председателят на дегустационния панел има право да включи всяко едно вино от повторното дегустиране. За целта ще се отворят нови бутилки за повторна оценка и след дискусии за всяко вино да се разреши спорът и разликите.
- Всички вина с резултат за златни медали ще минат на повторна дегустация, за да се определят трофеите и Големия трофей на BIWC.
Магистрите
Институтът Masters of Wine e създаден в Лондон през 1955 година, за да насърчи винената търговия между острова и другите страни. В момента IMW е най-престижната организация за винено обучение в света и носителите на тази титла са едва 297 души от 23 страни. Това, което е характерно за носителите на престижното звание, са знанието и почтеността, включвайки всички аспекти на винения бизнес - лозя, енология, маркетинг, екпорт, търговия и комуникация.