Вашите "Гледки за споделяне" от телефона - в изложба

  • 165 участници с 435 снимки провокираха хиляди да (пре)открият познати и непознати точки в българската природа
  • Истинският вдъхновител на проекта е Юлиян Попов - автор на “24 часа”, сега екоминистър

435 кадъра на вдъхновяващи места в България заснеха общо 165 читатели през това лято. Най-хубавите 102 “Гледки за споделяне” бяха видени от стотици хиляди читатели на вестника и сайта и убедени сме, ги провокираха да отидат до тези неизвестни или познати места.

Трябва да признаем, че истинският вдъхновител на този проект е Юлиян Попов - от години талантлив автор и приятел на “24 часа”, а от месеци и министър на околната среда и водите.

В една от първите си изяви в новата роля Юлиян Попов, който около спора за пилона на връх Рожен, заговори защо имаме нужда от закон за гледките: “Българите стават все по-чувствителни към гледката и не става въпрос само за пилон или за вятърен генератор, а въобще за запазване на красивата природна гледка от най-различни гледни точки. Защото природната гледка не е нещо, което може да бъде физически или химически измерено, то е субективно, но и колективно възприятие. В крайна сметка националният химн на България се отнася за природната гледка”. (В “Мила Родино” се пее: “Горда Стара планина, до ней Дунава синей, слънце Тракия огрява, над Пирина пламеней...”).

Юлиян Попов е и този, който ни провокира вашите “ Гледки за споделяне” да преминат от телефона в изложба. Очаквайте датата, защото сте най-важните действащи лица в този общ проект на “24 часа” и Министерството на околната среда и водите. В часа на откриването 25-имата отличници ще получат своите награди. (Виж кои са по-долу.) Ще обявим датата, часа и мястото на изложбата скоро.

Най-добрите 25 – кои са

25 впечатляващи гледки за споделяне са победителите в читателския фотоконкурс на “24 часа”.

Пет големи награди - уикенд в спа хотел във Велинград (със съдействието на Kashmir Wellness & Spa Hotel и Arte Spa & Park Hotel), 10 книги от поредицата “50-те най” на издателство “Труд” и 10 тениски с Малкия Иванчо са призовете, които ще бъдат раздадени на отличените. Те са избрани от 5-членно жури, в което влизат главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев, шефът на фоторепортерите Николай Литов, операторът и фотограф Георги Кюрпанов и репортерките Мария Начевска и Калина Костова от отдел “Оживление”, където пристигаха читателските снимки.

Ето кои са победителите:

Спа уикенд печелят: проф. д-р Асен Николов, включил се в конкурса с морски пейзажи от Ривиера, Мустафа Мустафов с кадър на язовир “Доспат”, Георги Новаков и снимката му на звездното небе над село Ягодина, Паневритмията край езерото Бъбрека, заснета от Николай Шабарков, и Валентин Митев, запечатал красив залез от връх Безимен.

Книгите са за: 11-годишната Мария Георгиева със снимка от Ахтопол, река Валявица на фона на връх Джангал, показана от Димитър Иванов, Мартин Сугарев с кадър от река Струма, водопад Бигора в снимка на Елица Радионова, Кирил Бояджиев и Попинолъшкия водопад, плаж Атлиман, заснет от Йоанна Николова, Бисер Янакиев със снимка на Големи връх, Каменните кораби край Синеморец, запечатани от Лидия Иванова, кадър на плаж Света Парашкева от Лилия Петкова, и Созопол, сниман от Магдалина Цацова.

Тениските са за: Ирина Божилова и снимката ѝ на Орфеевите скали, Кадин мост, заснет от Васил Гинов, Калина Тодорова с кадър на Райското пръскало, “Окото на Камен бряг”, видяно от Васил Стефанов, Петя Добрева и водопад Рилска Скакавица, Иван Димитров Кирчев с кадър на екопътека “Чилингира”, езерото Окото в Пирин, заснето от Дора Иванова, Росен Тануцов и Еленино езеро, вкаменения кораб на остров Св. Анастасия, показан от Мариана Кирова, и Кобилините стени преди залез от Асен Ушев.

Победителите да изпратят телефон и адрес на имейлите [email protected] и [email protected], за да се свържем с тях.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още