
VIP гид е лятната рубрика на “24 часа”, в която чуждестранни посланици представят държавата си като туристическа дестинация за българи. Техни Превъзходителства влизат в ролята на екскурзионни водачи, промотирайки родината си, като по свой избор представят пет места, които да посетим, пет неща, които да правим, и пет ястия, които да пробваме. В днешния брой гид е Отар Бердзенишвили - посланик на Грузия у нас.
Отар Бердзенишвили е посланик на Грузия в България от април тази година. Преди да бъде изпратен у нас, е бил съветник на грузинския министър на външните работи (2022-2023), а преди това е представлявал страната си като посланик в Корея (2017-2022). Отар Бердзенишвили е служил като посланик и в Бразилия (2011–2016), от където е бил акредитиран и за Перу, Колумбия, Боливия, Еквадор, Суринам, Тринидад и Тобаго и в Кооперативна република Гвиана. Бил е и специален представител за Карибската общност.
През 2008-2009 г. е служил като заместник-министър на отбраната на Грузия, а преди това е бил съветник в грузинското посолство в САЩ (2004-2009).
Посланик Бердзенишвили е завършил Грузинския институт за публична администрация в Тбилиси и Дипломатическата академия в Кайро, Египет. Специализирал е в Колежа по отбрана на НАТО в Рим и Европейския център за изследване на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, Германия.
5 места, които да посетим
1. Тбилиси е не само столица на Грузия, това е град с вековни културни пластове и свой неповторим темперамент, затова бързо привлича всеки новодошъл, а след това бавно му разкрива очарованията си, за да остане трайно в сърцето. Традиции и модерност се съчетават в еклектика, която може да изглежда на пръв поглед хаотична, понякога ексцентрична дори, но със сигурност е много приятна, защото държи сетивата непрекъснато жадни за още. Разнообразието може да се види в архитектурата на целия град, но може и да се опита, да се помирише и усети, особено ако се разходите из старите части на града.
Когато навремето Тбилиси измества Мцхета, за да стане столица на Грузия, едно от най-големите предимства са естествените горещи извори. Тбилиси всъщност означава “топло място”. Абанотубани е емблематичен район в Стария град, където може да се насладите на това удоволствие, посещавайки някоя от традиционните бани с термална вода. Има такива с модерни спа процедури, но има и места, запазили автентичността си. Те са за предпочитане.
2. Кутаиси е вторият по големина град в Грузия, много известен курортен център. Там ще намерите гостоприемни хора и прекрасна кухня. Има много причини да идете до Кутаиси, но една от най-големите е, че на 8 км от града е резерватът Сатаплия. Мястото си заслужава заради праисторическата природа, лабиринтите от карстови пещери и вкаменените следи от динозаври, живели по тези места от мезозойската ера, преди 160 милиона години. От грузински името на резервата се превежда като “място, където има мед”. От древни времена из многобройните пещери по тия места са се роили диви пчели, с чийто мед дори първобитните хора са идвали да пируват.
За пръв изследовател на Сатаплия се смята Петре Чабукиани - учител от Кутаиси и служител на местния исторически музей. Той прави своите открития, докато търси първобитни човешки местообитания.
В най-високата точка на резервата има наблюдателна площадка, издигната над скалата, под формата на подкова с прозрачен под, което позволява да се почувствате сякаш буквално се носите над бездната. Мястото предлага спираща дъха гледка към околностите на Кутаиси.
3. Джута е много малко, но пленително красиво село и едно от най-високите в Грузия. Разположено е на 2200 метра надморска височина в дефилето, където се сливат реките Джутисткали и Чаухистскали.
Преди да стигнете до него, ще минете през Сно - селото, откъдето е родом патриархът на Грузия Илия II. Джута е заобиколено от величествени планински масиви, а местността изглежда наистина живописна през есента, когато природата се превръща в разкошна цветна картина. От Джута започва изкачването към масива Чаухи и една от най-популярните туристически пътеки в района.
По пътя към масива Чаухи има два къмпинга - “Зета” и “5-и сезон”, като последният има стаи с прекрасна гледка към планините, но ако искате, може да си опънете и палатката. Освен това има пътека до проходите в Архото. На 10 км от границата с Русия се намира Степанцминда. Планинското градче (на 165 км от Тбилиси) е пълно с къщи за гости и ресторанти, защото това е началната точка за алпинистите, които искат да изкачат връх Казбеги, висок 5033 метра.
4. Сванети е високопланинска област в Западна Грузия на границата с Русия. Част от историческата Колхида, това е също така един от най-самобитните и живописни райони на страната. Кулите крепости, превърнали се в символ на свободата и силата на характера на местните хора, привличат много пътешественици. Местните жители се споменават още от древните гръцки и римски историци, включително Страбон и Плиний. Сванети е регион с древна и интересна култура. Тук, както и във всички планински райони на Грузия, езическите и християнските ритуали, обичаи и традиции се преливат един в друг и придобиват нов, уникален облик. Място с много интересни празненства, фолклор и митология.
5. Боржоми има студени зими и дълги, горещи лета. Основната му привлекателност безспорно са неговите уникални минерални води, които бълбукат на повърхността от дълбочина от 9 до 10 километра в продължение на повече от 1500 години. Заради вулканичния произход водата има лечебни свойства, които могат да се усетят както при пиене, така и при къпане. Водата в Боржоми е полезна за хора, които имат проблеми със стомаха, черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците, ендокринната система, а казват, че помагала и при лечение на затлъстяване. Вани и терапия с такава вода е благотворна за костната, кръвоносната и дихателната система. Дори човек да не боледува от нищо сериозно, водата има подмладяващ и освежителен ефект върху организма.
Боржоми е заобиколен от няколко по-малки курортни дестинации, които предлагат възможности за отдих и лечение. В региона, който е с богата история, могат да се видят средновековните крепости “Петре” и “Гогия” или манастирът “Тимотесубани”, който се отличава с уникалната си архитектура и стенописи.
В Боржоми ще забележите, че архитектурата е различна от тази на другите градове в Грузия, а в близост до града е дворецът “Ликани”. Той е бил построен като лятна резиденция на руските императори, но после е ползван и като ваканционен дом за Сталин и съветското ръководство. Просто трябва да посетите Боржоми и ще разберете защо и царе, и комунистически лидери са обожавали да идват тук.
5 неща, които да правим
1. Потопете се в древните традиции на Грузия, изявени чрез нейните култулни забележителности и паметници. С нейните стари крепости, манастири, синагоги, джамии, пещерни градове и замъци, Грузия е жив музей на своето очарователно минало. Посетете местните пазари и фестивали, за да усетите културата на страната. Разгледайте музеите, галериите и книжарниците, за да разберете как въпреки че непрекъснато се е защитавала от чужди завоеватели, страната е успяла да съхрани своята архитектура, език, азбука, литература, музика, хореография, кулинарни традиции и др.
2. Опознайте грузинската кулинарна съкровищница, повлияна от най-добрите традиции от европейската и източната кухня. Грузия също е дом на най-старите методи в производството на вино в света, предлагайки някои от най-уникалните и автентични вина на планетата.
3. Насладете се на широката гама от възможности за балнеологични курорти, терапевтични и подмладяващи процедури, всички разположени сред зашеметяващо красива природа. След като сте имали възможност да се отдадете на уелнес изкушенията, които Грузия може да ви предложи, върнете се у дома отпочинали и освежени.
4. Планирайте зимна ваканция, защото в грузинските планини има по нещо за всички, изкушени от зимните спортове. Без значение дали карате ски, сноуборд, или просто харесвате разходките сред снежните преспи. Спиращите дъха пейзажи на Грузия осигуряват перфектния фон за адреналинени преживявания или романтично вдъхновение.
5. Вариантът за градска почивка, също би ви изкушил. От оживената столица с нейните безброй забележителности до спокойните селища по крайбрежието на Черно море, които са най-подходящи за посещение през лятото - вариантите за такъв тип ваканция са най-различни. Грузия може да предложи най-различни комбинации от изживявания както за отделни пътешественици, така и за семеен тип пътуващи.
5 неща, които да опитаме
1. Хинкали
Често ги наричат грузинските пелмени или кнедли, но всички опити за използването на думи заместители на варено тесто с пълнеж са напразни. Хинкали обикновено са свити около мляно месо (свинско, телешко или агнешко) с малко лук и подправки (копър, кориандър или магданоз според местния пълнеж) и в торбичката при варенето се получава много вкусен сос. Завъртени са така отгоре, че се образува нещо като дръжка, за да могат да бъдат консумирани удобно и по правилния начин.
2. Хачапури
Има много различни стилове хачапури, което най-общо можем да кажем, че се състои от тестена част и различни видове сирене като имерули или сулгуни. От всички видове като че ли особена известност има хачапури от Аджария (регион на Грузия на Черно море). Това е питка с форма на ладия, върху която е чукнато и яйце.
3. Патладжанени рулца с орехи
Това е възхитително просто, но здравословно предястие, което би се харесало много и на вегани. Грузинските патладжанени рулца с орехов пълнеж се правят от нарязани тънко парчета патладжан, изпечени или изпържени и навити с плънка от счукани орехи, чесън, кориандър, сол, пипер и универсалния грузински микс от подправки, наречен хмели сунели.
4. Еларджи
Еларджи е специалитет от грузинския регион Самегрело. Приготвя се като гъста каша от царевично брашно и сирене сулгуни или чхинти. Това ястие има изключително плътна текстура и е много еластично. Ако е сготвено правилно, човек трябва да може да го опъне над главата си. Традиционно се сервира горещо и се консумира с грузински сос баже, приготвен с чесън, орехи и различни подправки.
5. Чакапули
Чакапули е традиционна грузинска яхния, приготвена най-често с агнешко месо. Смята се, че произхожда от Кахетия. Вари се в глинен съд с лук, чесън, набор от зелени подправки, които са характерни за региона, а също и зелени сливи. Приготвя се по празнични поводи, особено за Великден, а възможно най-добрият вариант на това ястие е чакапули от младо ярешко с естрагон.