НА ЖИВО: Депутатите обсъждат на първо четене проекта на държавния бюджет за 2024 г.

Видео Подкаст image/svg+xml

Свят на оптимизъм и смели мечти в интерактивната изложба "История за &"

Може да бъде разгледана до 8 октомври в зала 4 на НДК

Разходка по тревата, музика с Максим Ешкенази, фантастични илюстрации и игри със светлините и сенките превеждат посетителите през разказ за сбъднати мечти, труд и споделена визия, вдъхновени от 1200 партньорства за 15 години в интерактивната изложба “История за &”. 

В основата на идеята са дигитални и сетивни разкази за истории с добър край, които показват, че добрите партньорства могат да променят света. Изложбата се реализира от Фондация “Америка за България” по повод 15-ата ѝ годишнина, заедно с иновативните архитекти от архитектурно студио “Ателие 3” и  MP-STUDIO - създателите на фестивала на светлините LUNAR. 

“Ателие 3” са реализирали обновлението на експозицията “Врачански съкровища” в Регионален исторически музей - Враца.

Историите за доброто са разказани от актьорите Веселин Ранков, Чък Браун, Кристина Верославова и Кейт Никълс. 

Интерактивната изложба “История за &” потапя публиката чрез силата в дигитална интерпретация на живота, където мечтите срещат реалността. Мултимедийното и сетивно преживяване включва разходка по тревата, среща с аватара на маестро Максим Ешкенази, нестандартна изложба с фантастичните илюстрации на Текла Алексиева, игра със светлините и сенките на Капка Кънева и още много неочаквани ситуации. Изложбата пренася посетителите в бъдещето, но нейният разказ е вдъхновен от реални български истории за оптимизъм и смели мечти. 

“Мечтата ми винаги е била всички деца в България да могат да се докоснат до класическата музика. Отворихме концертните зали и хиляди от тях почувстваха магията. Върхът на моята кариера беше, когато 1300 деца викаха и скандираха името на Моцарт”, казва Максим Ешкенази, като образът му може да бъде видян на една ръка разстояние до посетителите. 

“Тази история е за съюза “и” (&) - една история за хора и организации, които работят заедно. Разказ за едно 15-годишно съвместно пътешествие и партньорство към мечтата за по-добър живот” – казва Нанси Шилър, президентът на Фондация “Америка за България”. С изложбата Фондацията отбелязва 15-ата си годишнина и успехите на организациите и проектите, подкрепени от “Америка за България” през годините. 

“История за &” може да бъде преживяна между 30 септември и 8 октомври в Зала 4 на НДК. Входът за изложбата е свободен. Желаещите могат да я разгледат на всеки 20 минути - времето, за което 15 посетители ще могат да минават през интерактивната изложба в четири последователно свързани пространства на Зала 4. 

Автор на статията

Виктория Костова Виктория Костова


Споделете статията

Четете още