България разказва смели истории от Белене с интерактивна изложба в САЩ

Българската интерактивна изложба „Белене – смели истории от първо лица" (Belene.Camp) на фондация „Софийска платформа", с подкрепата на Фондация „Америка за България", отбеляза своята премиера на 11 юни в столицата на САЩ, Вашингтон, в Музея на жертвите на комунизма. Тя бе открита от директора на „Софийска платформа" Луиза Славкова, президента на „Америка за България" Нанси Шилър и президента на фондацията към Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон Ерик Патерсън, заедно с българския посланик в САЩ Н. Пр. Георги Панайотов и американския посланик в България Н. Пр. Кенет Мертен, в присъствието на представители на Американската агенция за международно развитие, Държавния департамент, Фулбрайт, дипломатическия корпус, неправителствения сектор на двете държави, както и представители на българската общност във Вашингтон и други. 

С помощта на съвременни технологии и изкуствен интелект, посетителите имат възможността да проведат разговор с оцелелия от лагера в Белене Никола Даскалов и да направят виртуална обиколка на лагера. Изложбата изгражда мост към бъдещите поколения.

„Белене – смели истории от първо лице" е продължение на инициативата „Истории от Белене" (Belene.Camp) – виртуална образователна платформа, която представя личните свидетелства на оцелели от комунистическия лагер в Белене достъпни за всеки. В над 120 часа интервюта в рамките на проекта, Никола и други оцелели от лагера споделят преживяванията си и защо трябва да пазим свободата, правото си на избор и демокрацията.

„С избледняващия спомен за онези времена си отиват и последните оцелели. Без места на памет, които да напомнят за съдбата на хора като Никола и да осъждат тоталитаризма, остават митовете за „доброто старо време" на комунистическата пропаганда. „Софийска платформа" цели да съхрани паметта за близкото минало и историите за съпротива и човешко достойнство. При липсата към днешна дата на свободно достъпно място на памет на територията на бившия лагер, Belene.Camp създава виртуално пространство и изгражда мост към бъдещите поколения. Нека не забравяме уроците на миналото", подчерта Луиза Славкова от Софийска платформа.

По време на откриването бе отбелязана и 35-ата годишнина от падането на Берлинската стена и настъпването на демократичните промени. 

"Радваме се, че успяхме да споделим тези смели български истории за съпротива и за силата на човешкия дух. Музеят на жертвите на комунизма във Вашингтон, САЩ е идеалното място да представим проекта Belene.Camp на Софийска платформа и историите от лагера. Ако не разбираме миналото си, е трудно да разбираме настоящето си. Чрез новите технологии тези истории остават достъпни за всички", сподели Нанси Шилър. 

Посланикът на България в САЩ Георги Панайотов подчерта и още една годишнина – 20 години от присъединяването на България към НАТО, „в резултат на цивилизационния избор, направен от българския народ да бъде част от свободния свят".

"Наше задължение е да работим заедно, за да не се повтарят тъмните епизоди от историята ни", каза посланикът на САЩ в България Кенет Мертен, който също беше във Вашингтон за събитието. 

Ерик Патерсън, президентът на фондацията към Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон, допълни, че историята на българския тоталитарен режим е малко позната в САЩ.

Българската изложба е отворена за посещения от 12 до 14 юни, между 9 ч. и 15 ч. местно време, в Музея на жертвите на комунизма в столицата Вашингтон, САЩ: https://vocmuseum.org/. Тя е част от проекта „Истории от Белене"  (www.belene.camp) на фондация „Софийска платформа", който съхранява историите за съпротива и човешко достойнство на оцелелите от най-големия комунистически лагер в страната. Целта е с помощта на новите технологии да се съхрани паметта за близкото минало и да се изгради мост към бъдещите поколения, а бившият лагер „Белене" да се превърне в място за почит и знание. 

„Белене – смели истории от първо лице" е пътуваща изложба и ще бъде в България през 2025 година.

През сайта Belene.Camp всеки с достъп до интернет може да разговаря както с Никола Даскалов, така и с други оцелели, споделили лични свидетелства са времето, прекарано в лагера. 

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още