Аладжа манастир край Варна - късче от рая, оставено на Земята, за да може да се докоснем до него

Дотам и назад" е поредица на „24 часа", реализирана в партньорство с Българския туристически съюз (БТС) и Yettel, с които през летните седмици ви каним на едно вълнуващо пътешествие из 100-те национални туристически обекта на България. Разходихме се до 10 изключителни дестинации, които разкриват впечатляващата история, култура и природни чудеса на нашата страна, и ви каним да „попътувате" заедно с нас. Правим го с мобилното приложение на Yettel, което дигитализира популярната книжка с обекти, без да я заменя. Приложението предлага аудио и видео истории, създадени с български илюстратори, както и възможност да събирате печати и участвате в игра с шест категории постижения за получени печати, както и опция да поканите приятел да се включи в игра с награди.  

Ако сте някъде около Варна и се чудите накъде да потеглите, то непременно поемете курс на север - към парк музей Аладжа манастир, за да преживеете вълнуващо пътешествие в миналото. Отворен е от 9-17 часа от март до ноември. Билетът за възрастни е 5 лв., за деца – 3. Близо 60 000 души годишно посещават скалното чудо, което е добре познато у нас, но ако не сте чували за него, сега ще ви разкажем.

През 2023 г. БТС и Yettel дигитализираха хартиената книжка на Национално движение „Опознай България - 100 национални туристически обекта", един от които е и Аладжа манастир, и я пренесоха в телефона, без това да я заменя. Мобилното приложение на Yettel предлага допълнително съдържание от български артисти, шест категории постижения, възможност да каните приятели в инициативата и месечна игра с много награди.  

Както при хартиените паспорти, така и тук, всеки може да се възползва от приложението и да опознае страната, докато научава нови неща, събира постижения и печели награди. Нужна е само регистрация в приложението, без значение дали сте клиенти на оператора, и можете да го свалите от Apple App Store, Google Play Store и Huawei AppGallery.

Аладжа манастир се намира в сърцето на природния парк „Златни пясъци" - между курортите Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци, на 15-ина километра от Варна. 

Сред дъбови гори и прохладни сенки тук ще разберете как са живели отшелници монаси преди 700 години.

Най-големият скален манастир по събрана площ в България е основан през XIII в., разказва уредникът на комплекса Горан Стефанов. Манастирът е бил един от най-старите религиозни християнски центрове на Балканския полуостров. Точно кой и кога оформя скалните пещери в килии не се знае, но от същото време датират катакомбите, голяма базилика и малко укрепление, разположени в близост до тях. 

Едно от предложенията е, че монасите сами са издълбали няколко помещения - техните стаи, място за хранене, склад, три храма и два параклиса в скалата. Те са разположени на две нива в почти 40-метрова варовикова скала и са свързани посредством външно стълбище. До долното ниво води удобна каменна стълба, а до горното - тясна скална пътека. На едното ниво са били разположени стаите на монасите, общите части и малка черква. 

Второто ниво на Аладжа манастир е било изцяло предназначено за параклиса. Предполага се, че монасите са избрали точно тази скала, защото е много мека и ронлива. Преди 14 милиона години тя е била дъно на древното Сарматско море. 

Историческите доказателства са малко, но археолозите са свършили добра работа през годините. Първите проучвания на Аладжа манастир са започнати в края на XIX в. от братя Шкорпил - Хермин и Карел, родени в Източна Чехия, но основоположници на българската археология и музейното дело. 

През 1912 г. Аладжа манастир е обявен за народна старина, а през 1957 г. - за паметник на културата. Доказателствата за живота по онова време са оскъдни. Историята на Аладжа манастир се базира най-вече на предания и догадки. Следите и артефактите са заличени още от нашествието на Османската империя, когато е бил разрушен. Многократно е бил ограбван, тъй като често е бил цел на набези на иманяри. 

„Аладжа" е дума с турски произход и означава „пъстър", „шарен". Според някои изследователи османските нашественици са го нарекли така заради разноцветните стенописи в параклисите и килиите му.

До днес обаче малко от тях са съхранени заради мощно земетресение отпреди 200 г. То откъсва фасадата на манастира, тя се срутва и така стенописите се отварят към агресивните атмосферни условия - морския въздух, дъждове, снегове, слънце. И така постепенно започва тяхното унищожение. Сега стенописите и манастира са консервирани.

От векове се разказват легенди за скрити съкровища, укрити от османците - богатства и предмети на други 12 манастира, но така и нищо от тях не е открито до момента. 

Какво се е случвало тук със сигурност са знаели единствено монасите. Но ако вие искате да почувствате божествената енергия, за която се твърди, че е изключително силна на това мистично място, просто се отбийте от главния път от Варна за Златните пясъци и потънете в мистиката.

Паркът край манастира през годините беше сцена на множество културни събития. Светлинното шоу, което се радваше на посетители от близо и далеч, спря по време на COVID-19 пандемията и няма да бъде възстановено. 

Сега се организират акапелни концерти на църковна музика - става магично, уверява уредникът. Предстоят концерти на 24 юли и в деня на Варна - 15 август.

Има голям наплив за сватби и кръщенета, но това не е действащ манастир и тук няма как да се случват тези тайнства. Хората искат да са по-близо до Бога - има случаи, в които жените си забраждат косите на входа, както се полага при влизане в храм. Все пак манастирът е бил жив повече от 300 години, като в него са се случвали всички тайнства, характерни за религиозния живот, разказва Горан Стефанов. 

Наоколо има над 20 вида дървета и 100 вида растителност, паркът е изряден, храстите - подстригани, за тях се грижи градинар. При нужда помага и уредникът, който знае в детайли историята на мястото и с удоволствие разказва на посетителите, които имат нужда от гид. Прави го на български, руски и английски език. Чужденците обикновено знаят малко за това място и често остават безмълвни от разказа. 

Монашеството на исихастите, което са изповядвали обитателите на манастира е много малко познато както на чужденците, така и на българите. В средата на XIV век цялата стенопис се сменя, върху старата се изобразява нова с акцент на исихастки сцени.

Исихазмът е най-мистичното учение в православието. При него монасите се опитват чрез специална молитва да вкарат ума в сърцето и по този начин да съзерцават божествената енергия. Енергията е светлината на Бог, тази която той излъчва на Преображение Господне. Тук те са давали и обет за безмълвие - спират да говорят и се молят в мълчание. Това е видно от сменените стенописи и става във време, когато исихазмът буквално триумфира. 

Хората идват тук по различни причини - от любопитство, от религиозни подбуди или случайно, за да запълнят неподходящия за плаж ден. Но всеки си тръгва с усещането на тишина и спокойствие, което Аладжа манастир дава. Това е късче от рая, оставено на Земята, за да може ние да се докоснем до него. 

Непременно трябва да разгледате и музейната експозиция „Християнството от неговото приемане до наши дни" - 2000 години събрани в артефакти и мултимедийна прожекция. 

Птичи часовник - такава идея има уредникът Горан Стефанов и е въпрос на време и финансиране да я осъществи. Може и да не изглежда точно като часовник, ще е табло, на което е отбелязано коя птица в кой час пее. Дрозд, гривяк, орехче, славей, червеношийка и още много други огласят парка със сладкопойните си песни през цялото лято - оттук минава техният път Виа понтика. На фона на хора от цикади. Заслужава си да се „вслушаш" в такъв часовник, нали? 

Не забравяйте да си вземете дигитален печат, докато сте в Аладжа манастир. Yettel и БТС организират месечна игра в периода юни - август. Всяко завършено постижение и всеки поканен приятел, взел първия си дигитален печат, ви дават шанс да спечелите страхотни технологични награди като смарт часовници, безжични слушалки и различни аксесоари. Освен тях, Yettel и БТС са подготвили също тематични туристически канчета, плажни кърпи и пъзели с избрани обекти. Голямата награда е iPhone 15.

Докато сте още в района на Варна, може да потънете в дълбоките сенки на гигантските дървета в природния парк „Златни пясъци". Така ще избягате от многото хора в курортите и ще се насладите на птичите песни. За целта има маркирани няколко екопътеки, достъпни за малки деца и възрастни. 

Съвсем наблизо - в село Оброчище, се намира текето „Ак Язълъ баба – Св. Атанасий" – част от културните ценности на община Балчик. Той е суфи храм, на границата на християнството, исляма и езичеството - тук хората идват с желания, написани на лист, които поставят на специално място с надежда и молитвите им да се сбъднат.

В радиус на 30 км има толкова много за разглеждане, че спокойно може да пропуснете 1-2 плажни дни или при възможност да използвате облачно време.

Морската столица Варна няма нужда от реклама, но все пак - отбийте се да видите най-старото обработено злато в света, което е изложено в регионалния музей в центъра на града. Оттам, ако се пуснете през ларгото, може с удоволствие да се загубите в китните, малки улички в Гръцката махала. А като ожаднеете и огладнеете, да слезете до плажа (както варненци казват), където ви очакват десетки капанчета и ресторанти, кой от кой по-уютен и по-стилен.

Ще станете част от усмихнатите хора, които търсят прясна риба, студена бира и чисто море и без много лутане ще ги намерите. Ако сте с малки деца - спирка „Делфинариум" е задължителна.

Вижте също и културния афиш, може да се окаже, че в града гостува любимата ви група, оперен певец или театрална трупа. Фестивалът „Варненско лято" е със 100-годишна традиция и винаги има какво да предложи.

На път за София, поемайки по автомагистрала „Хемус", е другото чудо невиждано - феноменът Побити камъни. Най-красив е на изгрев и по залез.

Автор на статията

Надежда Алексиева Надежда Алексиева


Споделете статията

Четете още