Достоен българин на "24 часа" успя да събере като Дядо Коледа 527 лв. за болни

527 лв. в помощ на двама болни събра по празниците 31-годишният Георги Симеонов, известен като горнооряховският Дядо Коледа. Мъжът, който е с 55% инвалидност и страда от лека форма на детска церебрална парализа, традиционно слага костюма на Белобрадия старец и весели съгражданите си, за да събира средства за нуждаещи се.

За благотворителната кауза, на която се е посветил, Георги бе сред Достойните българи на 2015 г. Срещу такса само от 5 лева болният мъж обикаля с чувала фирмени партита и приятелски събирания. Приел е за мисия да пръска добрина. ДИскам да видя много хора усмихнати и весели по празниците, да забравят проблемите си", казва Георги.
За първи път той облича костюма на Дядо Коледа преди 8 години, за да изненада колегите на майка си. "Събитието премина с голяма веселба, защото ги карах да пеят, да танцуват, да разкажат виц", споделя благородният мъж.

През 2014 г. приятели му разказват историята на 22-годишния Росен Атанасов от русенското село Черешово. Младежът е болен от мускулна дистрофия тип Дюшен и е трудно подвижен. Георги го посещава в дома му. "Като го видях, се разплаках и реших, че трябва да направя нещо за негоЕ Само аз си знам какво преживях! Видях тъгата на хората", споделя той.

Така му хрумва идеята да се прави на дядо Коледа благотворително и да дарява събраното на хора в нужда. На миналото Рождество той подпомогна с 500 лв. рехабилитацията на Росен и лечението на 9-годишния Алекс, който губи зрение заради рядко автоимунно заболяване.

В навечерието на тази Коледа Георги пуска телефона си за предварителни заявки във фейбук и резултатът не закъснява.

"Бях направо затрупан от покани, не ми остана време аз да празнувам, но все пак съм щастлив и благодарен на хората с щедри сърца, които често даваха повече от цената за посещение. От фирмата, в която работя, дадоха 91 лв", казва Георги. Той работи в колбасарски цех в Горна Оряховица и се радва на пълна подкрепа за добрите си дела.
Така, отделяйки всяка стотинка, която е припечелил като Дядо Коледа, успява да събере 527 лв.Решил е да помогне отново на приятеля си от Черешово и на 7-годишната Вики от Горна Оряховица. Момиченцето страда от диабет и има нужда от лечение, чиято стойност надхвърля финансовите възможности на родителите й.

Автор на статията

Дима Максимова Дима Максимова


Споделете статията

Четете още