По “Българските добродетели” създават здравни кабинети, ремонтират училища и болници

Проф. дтн инж. Цоло Вутов и четири дружества от Група ГЕОТЕХМИН създават добавена стойност за обществото с дарителски инициативи

Подобряването на качеството на живот в районите на дейност на компаниите е важен приоритет на програмата

Кризата беше различна от всичко, което сме виждали, трябваше да помогнем на хората

Местната общност е най-добрият съсед на дадена компания, ние сме взаимносвързани

Джена Иванова се заселва в с. Чавдар със съпруга си през 2008 г. Една от най-малките и зелени общини в България, която е в съседство с големи минни предприятия, е тихо и много добре благоустроено място. “Селото е изключително удобно за възрастни хора. Има всичко необходимо. Посещавам всички събития. Чувствам се част от обществения живот тук”, казва тя.

В началото на юни Джена Иванова разбира за нова инициатива на общината, получила подкрепа по Благотворителната програма “Българските добродетели” на четири дружества от Група ГЕОТЕХМИН – “Геотехмин” ООД, “Елаците-Мед” АД, “Геострой” АД и “Геотрейдинг” АД – ремонт и обзавеждане на здравен кабинет и осигуряване на безплатни медицински прегледи от специалисти за жителите на община Чавдар.

Здравният кабинет е на удобно място в центъра на селото - на първия етаж в сградата на пощата. Необходимо е само предварително записване и може да отидеш при офталмолог, гастроентеролог, ендокринолог, невролог, педиатър, да си направиш различни изследвания с ултразвук и ехография.

Джена е сред 400-те прегледани жители от община Чавдар през юни и юли т. г.

“Кабинетът е много хубав, докторите бяха много вежливи. Превенцията на здравето е важна. Особено за възрастните е голямо облекчение тези прегледи да се правят на място, вместо да пътуваме до София или до болницата в Пирдоп”, казва тя.

“Има много хора, които не могат да пътуват, защото не могат да си позволят. Би било хубаво тази социална инициатива за хората от с. Чавдар да продължи”, добавя Татяна Николова, която работи в местното читалище. Пенсионерката Анка Нешкова е радостна, че има рецепта за очила: “Голяма благодарност, защото, особено ние, бабите, нямаме и превоз. И чакането също е проблем”.

Помощ в точния момент

Според д-р Стефан Димитров, ендокринолог в МБАЛ “Пирдоп” и един от лекарите в екипа, ангажиран с профилактичните прегледи в Чавдар, пациентите са доволни, че лекарите идват при тях. “От 2007 г. съм в болницата в Пирдоп. Пациентите идваха, но тук им е много по-удобно, отколкото да чакат там. Сега, с предварително записване, в Чавдар чакат много по-малко и не им се налага да пътуват, защото за някои транспортът също е проблем”, казва д-р Димитров.

Проектът за здравен кабинет не е най-мащабният от програмата за корпоративна социална отговорност на Група ГЕОТЕХМИН. По-известни в района на Средногорието са мемориалът на Апостола, издигнат с дарение на “Геотехмин” и “Елаците-Мед” през 2007 г., или параклисът “Св. св. Константин и Елена” на върха на Таушан тепе край Мирково, но здравният кабинет и прегледите в Чавдар имат широк отзвук сред местните хора.

По същото споразумение и програма “Българските добродетели” на 24 май в общината бе открит и образователен проект - кабинет с 15 нови компютъра за целите на обучението по информационни технологии и оборудване за кабинет по приобщаващо образование в ОУ “Св. св. Кирил и Методий”. Проектът отново е съвместен - между училището, общината и бизнеса.

Кабинетът по приобщаващо образование е проектиран по идея на училищния психолог Неделина Найденова. Нейната цел е да се открият силните страни на децата, което да им помогне да се развиват още по-добре, да могат да вземат решения и да станат добри граждани.

Даренията имат дълготрайни резултати

и именно това е целта на програмата.

“През 2018 г. беше подписан меморандум, в който инициаторите на програмата, обединени от традиционните български добродетели, си поставят основна цел да допринесат за по-доброто бъдеще на България и на регионите, в които компаниите развиват дейност”, споделя Доминик Хамерс, изпълнителен директор на “Геотехмин” ООД.

Дружествата започват подкрепа за различни проекти и благородни каузи, които отговарят на целите на програмата - закупуване на кола за нуждите на социалния патронаж в община Мирково, дарения за църкви, подпомагане на талантливи ученици като 10-годишния Йордан Стоянов от Пирдоп, който е спечелил вече 80 медала от престижни състезания по математика по цял свят.

През 2020 г., когато светът е връхлетян от пандемията от COVID-19, бизнесът има много неотложни задачи, които трябва да реши - осигуряването на непрекъсваемост на веригата на доставките, създаване на нова организация на работа на ротационен принцип и осигуряване на предпазни средства за екипите. Най-важното са здравето и безопасността на хората. По Благотворителна програма “Българските добродетели” са подпомогнати редица болници, дарени са дезинфектанти и предпазни средства на институции и пенсионери в момент, когато те са дефицитни.

“Пандемията от COVID-19 постави на изпитание етиката на хората и компаниите

Нашият живот - както личен, така и професионален - беше спрял, докато властите и СЗО предприемаха мерки, за да овладеят разпространението на болестта. Кризата беше различна от всичко, което сме виждали. В първия месец на извънредното положение трябваше да намерим балансиран подход към всички заинтересовани страни - служителите, партньорите в бизнеса, общностите и обществото като цяло. Бизнесът трябва да подкрепя служителите си и да се грижи за здравето им, а също така - да поддържа доверието на различните заинтересовани страни по време на пандемията.

Тя има различно въздействие, като силно ощетява хората с по-ниски доходи. Затова една част от целите ни, извън компаниите беше насочена към подкрепа за уязвими и възрастни хора, както и на болничните заведения, за да се забави разпространението на коронавируса, да се помогне на здравните работници и на засегнатите от пандемията”, казва Доминик Хамерс. Служители от групата винаги ще си спомнят как осигуряват маски и дезинфектанти на институции за възрастни хора в Северозападна България.

В този период различни анализи показват, че след пандемията се очаква икономическа криза, която ще има последствия в дългосрочен план. “Бяхме наясно, че кризата може да засегне всеки сектор - добавя Доминик Хамерс. - Прегледахме нашите програми за корпоративна социална отговорност преди COVID-19, доколко те могат да бъдат приложени към реалността, която преживяваме. Пандемията дава нови възможности за доброволната роля на компаниите в труден за обществото момент. Проф. Вутов се чувстваше силно ангажиран. Всички имахме желание да подкрепим общините в този труден момент.

Проф. Цоло Вутов се обърна към общините

в района на дейност на най-голямото дружество - “Елаците-Мед”, с предложение да подпомогнем социалнозначими за жителите проекти. Местната общност е най-добрият съсед на дадена компания, ние сме взаимносвързани. Четирите дружества подписаха споразумения по “Българските добродетели” с пет общини – Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч и Златица. Така започна нашата екипна работа - от една страна - с общините, от друга - между четирите дружества в Група ГЕОТЕХМИН.”

Служителите участват с удоволствие в тази инициатива, без значение дали засаждат дървета, даряват храни за социалните патронажи в Етрополе и Средногорието или закупуват с фирмени средства съвременна сметосъбираща машина, каквато бе дарена на община Мирково. Те се чувстват част от една общност и са удовлетворени, че участват в реализирането на проекти, с които помагат на свои съграждани и хора в нужда.

През юли пред сградата на Многопрофилна болница за активно лечение “Проф. д-р Александър Герчев” в Етрополе беше извършен водосвет за приключилия ремонт на покрива на болницата. Събитието бе скромно, защото компаниите дарители, с чиито средства е направен належащият ремонт, не обичат ненужната показност. Значението на здравното заведение за Етрополе е голямо, но освен местни хора в болницата се диагностицират и лекуват пациенти от общината и от други здравни райони - Ботевград, Правец, Златица, Ябланица и Тетевен.

Другият голям проект в община Етрополе, осъществен по “Българските добродетели”, е ремонтът на парната инсталация и преминаването от отопление с котли на дизелово гориво на газ, както и редица други придобивки за учениците от СУ “Христо Ясенов” - най-голямото по сграден фонд и трето по брой ученици училище в Софийска област. Изградена е и парна инсталация в сградата на общежитието, в което живеят 47 възпитаници на Футболна академия “Христо Стоичков”, които са сред 730-те възпитаници на СУ “Христо Ясенов”. Дотогава там за отопление се е използвало електричество.

“Когато през септември 2020 г. проф. Цоло Вутов ми се обади и попита как може да помогне за училището, бях много крайна по време на първия ни разговор - казах, че е много

вероятно да се наложи да затворя училището поради липса на отопление

През есента на 2020 г. не предвиждахме, че учениците ще работят дистанционно, и имахме голям проблем, защото непрекъснато отнякъде течеше, старата парна инсталация беше на един кръг и не се отопляваха всички помещения. Много благодаря на този спомоществовател и будител за доброто, което направи за училището”, казва Мила Манчева, директор на СУ “Христо Ясенов” в Етрополе. Тя е щастлива, че енергийната ефективност е повишена и децата няма да студуват, докато са в класните стаи.

Програмата “Българските добродетели” в подкрепа на общините продължава. В реализирането на отделните проекти участва висшият мениджмънт, а служители на компаниите са част от екипите, правят мониторинг на изпълнението и са ангажирани с развитието на нови проекти за следващите години.

“Важно е да окажем подкрепа, когато и където е най-нужно - смята проф. дтн инж. Цоло Вутов. - Пандемията и очакваните последствия от нея изискват от всички нас съпричастност, разбиране и подкрепа.”

 

Групата ГЕОТЕХМИН е сред най-големите дарители на църквата и БЧК

Благотворителна програма “Българските добродетели” е създадена от проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на “Геотехмин”, и дружествата “Геотехмин” ООД, “Елаците-Мед” АД, “Геострой” АД и “Геотрейдинг” АД през 2018 г. С над 4000 служители, които работят в 23 компании, групата е един от най-големите и отговорни работодатели в Софийска област и страната.

До този момент компаниите са сред големите дарители на Българския червен кръст и църквата, а в рамките на своите безвъзмездни инициативи са изграждали инфраструктура в населени места и са подпомагали хората при бедствия, закупували са книги за общински библиотеки и са реновирали исторически паметници.

През 2018 г. проф. Вутов реши да надгради усилията на компаниите в областта на дарителството и корпоративната социална отговорност - с лични и фирмени средства. Отговорността за подобряването на качеството на живот на местното население в районите на дейност на Група ГЕОТЕХМИН е важен приоритет на програмата.

Автор на статията


Споделете статията

Четете още