Да имаш за съсед “КонтурГлобал”, която инвестира в по-добър живот за общността

Над 700 000 лв. на година се влагат в проекти за хората

 

704 хил. лева влага всяка година “КонтурГлобал Марица Изток 3” в инвестиции за по-добър живот на хората в община Гълъбово и в района на Стара Загора. Това партньорство на централата, която дава 10% от тока на България, с местната общност е от началото на проекта за модернизиране преди почти две десетилетия, а в последните 10 години, откакто американската компания “КонтурГлобал” влиза като мажоритарен собственик, става знаково за общината. Вложенията в училища, болници, спортни зали, детски градини са вече над 9 млн. лв. 

Къде да се инвестират парите, предлагат местните хора, крайното решение вземат община Гълъбово и компанията. След което общината дава обекта, а тецът с прозрачни обществени поръчки започва с промяната.  Кметът на общината Николай Тонев казва, че 

когато

компанията

се захване с

определен

проект,

решава нещата

100%, без да

пести средства

Тя е приела да е съвестен гражданин и с поведението си променя съдби към добро. Името  на “КонтурГлобал Марица Изток 3” се асоциира с подобряване средата за живот, развитие на образованието и подкрепа за най-уязвимите групи в общността.

Едно от начинанията, които могат да дадат шанс и друга посока на живота на децата, е довеждането на помощник-учител по програмата “Фулбрайт”, като началото на тази успешна инициатива е през 2016 г. В една малка община, в която няма големи възможности за езиково обучение, децата от Гълъбово се струпват в часовете по английски в професионалната гимназия в града, в които научават не само език, но и как да общуват и да имат заслужено добро самочувствие.

ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” наскоро инвестира над 130  000 лева в изграждането и подобряването на четири обекта, важни за хората в селата Обручище и Медникарово, които са в непосредствена близост до централата. В Обручище се появиха детска площадка и стрийт фитнес за подрастващите. В Медникарово е построена нова изолирана автобусна спирка, за да може хората от селото да чакат спокойно в лошо време и студ. В ритуалната зала пък - мястото, което събира жителите, централата реновира изцяло кухненските помещения.

“Хората от Обручище и Медникарово са най-близките ни съседи. Именно на тях искаме да дадем от нашата енергия. Затова нарекохме проектите си “Социална енергия”, казва Надя Синигерска – Бохорова, мениджър “Комуникации и корпоративна социална отговорност” в “КонтурГлобал Марица Изток 3”. (В какво още вложи централата средства и усилия, за да живеят по-добре съседите ѝ в Гълъбово, селата, а и в Стара Загора - виж каретата.)

През март 2020 г. ни връхлетя пандемията от COVID-19 и компанията отново доказа, че е добре да имаш такъв съсед. 

“Грижим се

за здравето и

безопасността

на всички,

които гарантират надеждната работа на ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”. Допринасяме също и за една по-сигурна среда за местните общности. Така съчетаваме по оптимален начин нашата корпоративна и социална мисия”, казва Красимир Ненов, изпълнителен директор на “КонтурГлобал Марица Изток 3”.

Централата е работодател на 500 души, осигурява работа на още 4000 чрез съпътстващ бизнес. А с такова поведение и отношение към местните общности е обяснимо защо в Старозагорско е ценена като един от големите работодатели и щедри дарители.

Добър съюзник

срещу пандемията

“Здравето е сила” е инициативата на ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” за подкрепа на медицински и социални заведения в региона. Веднага след началото на пандемията тя дари 100 хил. лв. за националната инициатива Фонд “Обединени срещу COVID-19”. Част от средствата са разпределени между общинските болници и институции в Старозагорско.

В трудната за всички пандемична 2020-а “КонтурГлобал Марица Изток 3” осигури на болницата в Гълъбово мултипараметрични монитори, мобилен рентген, ЕКГ, дефибрилатор, дезинфекционни средства, предпазни костюми, маски, шлемове, бързи тестове за COVID-19. Финансирани са ремонт и осъвременяване на кислородната система.

“Имаше много пациенти в тежко и средно тежко състояние през есенната вълна на вируса. Точно в този труден момент получихме от “КонтурГлобал” това, което ни е най-важно”, казва директорът на болницата д-р Гошо Грозев. Преди седмица компанията дари модерен респиратор, което е началото на нови инвестиции, които ще донесат още мултифункционални легла за интензивното отделение, нова система за отдалечен мониторинг на пациенти и друго специализирано оборудване.

Преди пандемията централата инвестира 28 хил. лв. в подобряване възможностите за терапия в Дома  за пълнолетни лица с физически увреждания в Стара Загора – реновира и оборудва залата за механотерапия там, а после дари и нужните предпазни средства и над 1,5 т хранителни продукти.

Няколко години по-рано компанията дарява на Комплексния онкологичнен център в Стара Загора съвременен криостат AST 500 за 31 хил. лв., той е за бързи и надеждни патохистологични резултати. Клиника по неонатология към УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович” в Стара Загора пък получава интензивен инкубатор за новородени и воден дестилатор. 

Детски градини с

басейни в Гълъбово

С инициативата “Инвестиции в бъдещето” централата подкрепя училища, детски градини и културни институции в региона. 

Двете детски градини в Гълъбово си имат и басейни. Това са “Радост” и “Наталия”. “КонтурГлобал Марица Изток 3” е финансирала основния ремонт и цялостното обзавеждане на ДГ “Радост”, както и реконструкцията и оборудването със съвременни съоръжения на дворните площи и открития басейн.

В детската градина “Наталия” пък централата прави основен ремонт на спортната зала и вътрешния басейн и изцяло подновява двора с обезопасени детски площадки. 

В съседното село Медникарово тя ремонтира и оборудва помещенията на полудневната предучилищна група и изгражда площадка за игра. В Стара Загора компанията създава специална среда за тинейджърите, като прави тийнзона и STEM кът в регионалната библиотека “Захарий Княжески”.

Зоната разполага с компютри, интернет свързаност, литература на български и чужди езици, специален кът за STEM конструиране с над 50 научни конструктора.

Над 1,3 млн. лв.

за спорт и отдих

“Активната енергия” са нарекли от централата програмата си за инвестиции в спорта. Над 700 хил. лв. влага “КонтурГлобал” в спортна зала “Енергетик” в Гълъбово, която преди основния ремонт била пострадала от наводнение. Съживената зала е домакин на регионални, национални и международни спортни събития, както и на единствените по рода си спортни игри за хора с увреждания, спонсорирани от “КонтурГлобал Марица Изток 3”.

Други 600 хил. лв. инвестира централата в парк “Езерото”, Гълъбово. Той е изцяло ново съоръжение за спорт и отдих до язовир “Розов кладенец”.

Освен с алеите за отдих, детска площадка и стрийт фитнес, той привлича местните жители и с двете си обезопасени игрища, където могат да се практикуват минифутбол и плажен волейбол.

Друга атрактивна придобивка за града е спортен комплекс “Енергия” в Гълъбово

, също по проект, изцяло финансиран от централата. Той се простира на площ около 1800 кв. м, разполага с обезопасена детска площадка, стрийт фитнес и комбинирано игрище за бадминтон и тенис на масa. 

“Зелената кауза” спасява

птици и диви животни

“Зелената кауза” на “КонтурГлобал Марица Изток 3” е посветена на опазване на околната среда. В дългогодишно партньорство тя подкрепя Спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани” в Стара Загора. Помага за изграждане на посетителски център, за реконструкцията и оборудването на волиери за птици, дарява апарат за анестезия на дивите пациенти.

Инициативата е подкрепена и от служителите - чрез програмата за даряване по ведомост те доброволно дават определена от тях сума за 5 свободно избрани каузи, а централата удвоява размера на даренията. Една от каузите е спасителният център. Той се подпомага и чрез съвместни доброволчески инициативи още от 2010 г., а в момента компанията работи по изграждането на специализирана операционна зала, където да работят специалистите от центъра и да се учат младите ветеринари от съседния професионален техникум.

През него на година минават над 1500 пациенти - най-вече птици и малки бозайници. 

В центъра има и лечебница, в която лекари оперират птици и ако се възстановят, ги връщат в природата. Има и пернати, които ще прекарат живота си в центъра, тъй като са пострадали така, че не могат да оцелеят в естествената си среда.

В спасителния център има и зона за дивите птици, забранена за хора. Те не трябва да свикват с човешкото присъствие, защото ще бъдат върнати в природата. В тази специална част се отглеждат ловни соколи, изчезнали през 60-те години на миналия век. От 10 г. центърът работи за завръщането им. Специалистите от центъра се опитват да възстановят и брадатия лешояд - символа на природозащитната дейност в България. 

Американци учат

на английски език

децата в Гълъбово

Пета година програма “Фулбрайт” и ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” осигуряват на децата в Гълъбово достъп до езиково образование на високо ниво в Професионалната гимназия по енергетика и електротехника.

Въпреки че американските преподаватели от “Фулбрайт” са с мандат от една година, предишният учител Кийгън Скот остава в малкото градче цели три - прецедент за програмата. Той превръща престоя си в много повече от преподаване - учениците му участват в национални състезания по дебати, представя с тях на английски език “Магьосникът от Оз” и “Пепеляшка”, учи на английски и малките деца в едно от основните училища в Гълъбово. За всичко това е удостоен от Министерството на образованието със специален медал за заслуги.

“Изучаването на чужд език в допълнителни часове и с англоговорещ преподавател се хареса на всички. Децата от едно малко градче да се докоснат до такива методи на преподаване, е повече от полезно за тяхното бъдеще, затова благодарим на “КонтурГлобал” за инициативността”, каза Петронка Цветковска, директор на гимназията. От началото на тази учебна година учениците имат нов преподавател от САЩ по програмата– младата Аманда Адинолфи, от Стaтън Айлънд, един от районите на Ню Йорк. 

Денонощна закрила

за жертви на насилие

ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” ремонтира и оборудва помещения на кризисен център “Самарянска къща”. Центърът е място за настаняване на жени и деца, пострадали от насилие. Проектът цели да гарантира здравето и безопасността на посетителите и служителите на кризисния център. Той вече разполага с нужната му в условията на пандемия обособена зона за изолация на новонастанени. Стаята е напълно обзаведена за пълноценно пребиваване, с баня и тоалетна към нея.

При ремонта бяха преоборудвани пералното и гладачното помещение на центъра, а зоната за почивка на персонала, който полага 24-часови дежурства, беше отделена и обзаведена с нови мебели и електроуреди.

Кризисният център “Самарянска къща” е най-големият функциониращ център в страната, който предлага краткосрочни социални услуги. Основната му цел е подкрепа на процеса по възстановяване на жени и деца, пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, чрез осигуряването на защитена среда и оказването на професионална помощ. Институцията функционира от 16 години и е с капацитет от 15 места. Срокът за настаняване е до 6 месеца, съобразно индивидуалните потребности на настанените. На пострадалите се предоставя подслон, задоволяване на базисни потребности, правно, социално и психологическо консултиране. В “Самарянска къща” работят 11 висококвалифицирани специалисти, които осигуряват 24-часови грижи и подкрепа за изпадналите в беда.

Автор на статията


Споделете статията

Четете още