Наши "Отличници" спечелиха медали на олимпиадата по информатика

Български ученици спечелиха два сребърни и два бронзови медала от най-престижната международна олимпиада по информатика, която се проведе в Индонезия от 7 до 15 август, съобщиха от Министерството на образованието. 

Сребърни медали завоюваха Атанас Димитров от 11 клас в Софийската математическа гимназия (СМГ). Със сребро е и десетокласникът Деян Хаджи-Манич от Математическа гимназия във Варна, който е част от проекта на "24 часа" - "Отличниците на България".   Дванадесетокласниците Мартин Копчев от Природоматематическа гимназия в Габрово и Андон Тодоров от СМГ взеха бронзови отличия. Те също са нашия отбор на "Отличниците на България".

Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Добрин Башев, студент в Техническия университет в Делфт, Нидерландия.

Българските ученици се конкурираха с над 350 участници от 88 държави. Отборът ни участва в двудневно състезание, като всеки от участниците се състезава индивидуално и трябваше да реши три алгоритмични задачи в рамките на пет часа. За Атанас и Деян това беше първа олимпиада, а Андон и Мартин се явяват съответно за трети и пети път.

Историята на състезанието започва през 1989 г., когато България става организатор и домакин на първата Международна олимпиада по информатика. Страната ни е една от малкото, участвали във всички издания на състезанието.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още