Спортна Варна - фитнес край морето, безплатни спортни площадки, езда в гората

Модерни фитнес площадки с прекрасни гледки към морето са притегателно място за сутрешна физзарядка за варненци и гостите на града.

Те са разположени край велоалеята в северната част на Морската градина и са напълно безплатни. А по крайбрежната алея има още няколко места с фитнес уреди на пясъка, както и мрежи за плажен волейбол.

След края на сезона възможности за спорт могат да се намерят в много общински бази и спортни комплекси, които предлагат безплатни и платени форми на ползване.

Безплатни волейболни игрища очакват любителите на спорта в Общинските спортно-развлекателни комплекси “Младост", "Морска градина" и "Аспарухов парк". Общинското предприятие "Спорт - Варна" стопанисва още спортен комплекс "Технически университет", плувен басейн "Делфини", конна база "Виница", плувен комплекс "Приморски", спортни комплекси "Локомотив" и "Простор", тенис кортове "Чайка" и гребна база "Сия Нейкова".

Общинският спортно-развлекателен комплекс "Младост" привлича посетители от целия град. Изграден на близо 40 дка площ, той разполага с две игрища за футбол, едно за волейбол, едно за баскетбол, закрита зимна пързалка, детски кът с езеро и водни колела, велоалея, летен амфитеатър. Детски замък, мини голф игрище, стена за скално катерене, люлки и пързалки предлагат много радостни преживявания на децата. Към комплекса са изградени скейтборд парк и площадка за ролери, игрища за футбол, баскетбол, волейбол. Площадката за ролери е със специализирана настилка и олимпийски размер 60х30 метра. Настилката ICE COURT може да се използва за всички колективни спортове - волейбол, баскетбол, хандбал, мини футбол, бадминтон и др. Сцеплението на повърхността обаче позволява пързаляне, максимално доближаващо се до леденото, което я прави идеална за каране на ролери. Тя се ползва безплатно от 08 до 20 ч през зимата и от 08 до 22 ч лятото.

Спортният комплекс „Морска градина” се намира в сърцето на парка, на неговата площ са изградени футболно игрище, волейболно игрище и тенис корт.  „Аспарухов парк” се намира в едноименния район и предлага две игрища за минифутбол, игрище за волейбол, за баскетбол, както и открит паркинг. Комплекс „Чайка” е непосредствено срещу бл.27 в ж.к."Чайка". На територията му са изградени игрища за минифутбол и за баскетбол. Част от часовете за безплатни посещения на обекта се предоставят на училищата.

Любителите на плувния спорт имат няколко възможности да го практикуват в зависимост от своята възраст и местонахождение.

Най-голям от тях е плувният комплекс „Приморски“, който работи всеки ден от седмицата. В него водят подготовка организирани спортни групи, спортни клубове и подрастващи. Съоръжението е отворено и за граждани срещу заплащане. Плувният комплекс е модерен и предлага съвременни условия за подготовка и забавления. На него често се провеждат състезания по плуване, синхронно плуване, водна топка, скокове във вода и различни видове водни спортове. Комплекс „Приморски“ разполага с модерна кула за скокове във вода, оборудвана по последни стандарти, както и с най-новата измервателна апаратура за провеждане на състезания по плуване.

Мястото, на което е разположен плувният комплекс, на брега на морето е една от причините да бъде избиран за различни развлекателни програми и тематични вечери през летните месеци. Комплекс „Приморски“ разполага с медицинско обезпечаване, кафе-бар, специализиран магазин за плувна екипировка и съвременен СПА-център. Част от него са плувен басейн „Юлиян Русев“ с размери 25/50 м, има модерна станция за пречистване, помещения за допинг контрол. Изградени са съоръжения за достъп на хора с увреждания, както и плувен басейн „Алекси Алексиев“. Съоръжението разполага с кула за скокове и модерен спа център и постоянно присъствие на медицинско лице и спасители.

Плувен басейн „Делфини“ се намира в кв. “Възраждане”, той е закрит и е с размери 25 м х 12,5 м. Има 5 коридора, в двата края е дълбок 1,80 м и 1,30 м. 

Друга база с много възможности за спорт е комплекс “Локомотив”, със  закрита лекоатлетическа писта, стадион с официални размери и изкуствено покритие. Има открита лекоатлетическа писта и трибуни за 2000 души. Комплексът разполага още със зала за хандбал, баскетбол и други спортни зали за провеждане на тренировки по различни видове бойни спортове, фитнес център, шахматен клуб, още два стадиона с естествено тревно покритие, както и стадион за ръгби. Цялата площ на комплекса е приблизително 25 дка. Могат да се практикуват всички лекоатлетически дисциплини. На територията му е разположена и пожарникарска стена, отговаряща на всички изисквания за провеждане на пожаро-приложни дисциплини. Стадионът и пистата са осветени, което позволява през летните месеци денонощно използване на откритите съоръжения. Спортната база разполага с доста паркоместа със специален подход. 

Спортният комплекс е един от добре оборудваните във Варна. Той разполага със зала по художествена гимнастика, зала по борба, карате и други бойни спортове, възстановителен център и голяма модерна зала по спортна гимнастика и акробатика. Там е разположен и варненският спортен диспансер. Спортното съоръжение разполага с голям паркинг, както и зала за бокс. Всичко това е в непосредствена близост до стадион „Спартак”. Към неговата прилежаща зона има две нови игрища с изкуствена настилка и добра инфраструктура. 

Любителите на тениса могат да тренират на кортове „Чайка” в едноименния квартал до бл.19. Базата разполага с четири открити червени корта(шамот). Работното им време е от 07 до 21 ч.

За почитателите на гребните спортове е изградена база „Сия Нейкова“ в кв. „Аспарухово“, местност „Малка чайка“, разположена на площ от 17 декара на брега на Варненското езеро. Притежава хангари за лодки, закрит гребен басейн, зала за силова подготовка и тренажорна зала. Базата е предназначена за развиване на високо спортно майсторство, провеждане на тренировки по академично гребане. Под ръководството на треньорите от СГК “Черно море” в нея са се подготвяли много олимпийски и световни шампиони и медалисти. 

Специално програма “Начално обучение по академично гребане” организира община Варна. Тя е предназначена за всички желаещи деца на възраст от 11 до 16 години и е напълно безплатна.

Многофункционален спортен комплекс "Владислав Варненчик" е на площ от 30 дка, върху които са изградени модерна спортна зала с 280 места и подземен паркинг. В комплекса има футболно игрище, игрища за футбол на малки врати, за баскетбол, волейбол, два тенис корта, алея за бягане, зона за каране на ролери, фитнес на открито, детски кът, паркова зона. Работното му време е от 8 до 21 ч.

За почитателите на конния е базата в кв. „Виница“, която е на достъпно място. Тук се провеждат тренировки под ръководството и наблюдението на инструктори, а също и състезания. В базата има 4 конюшни.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още