Всички обичат тези места във Варна

Местата, на които родителите водят децата си във Варна, със сигурност са изпитан маршрут и за гостите на морската столица

Освен модерните игрища, каквито има във все повече училища, и общинските спортни площадки, децата във Варна имат привилегията по всяко време да слязат до плажа за игра или само за разходка. Ученици от близките училища използват междучасия или часове за открити уроци, за да се полюбуват на Морската градина през четирите сезона на годината. Там често могат да се видят групи млади художници, които рисуват хармонично подредения парк.

Една от "спирките" там е зоопаркът, който приютява множество интересни животни, и често кани децата да присъстват на тяхното хранене или среща с нови обитатели. Тигри, леопарди и рисове са сред новото попълнение на зоокъта - три бенгалски тигъра - един мъжки и два женски, 2 леопарда и 2 европейски риса пристигнаха неотдавна от Словакия. Лъвовете вече са настанени в ново, модерно обитание - неслучайно тази година паркът отчита рекордна посещаемост от 160 000 души.

Недалеч от зоологическата градина се намира една от най-големите атракции в града -  Делфинариума, който с годините се превърна в притегателно място за семействата на почивка с по-големи деца.

Там можете да се насладите на шоуто с делфини, целувка от тюлен, кафе с подводна гледка и дори плуване с умните бозайници!

Едно от най-посещаваните места е “Детски кът”, който също се намира в Морската градина. Виенско колело, въртележка, пиратски влак, блъскащи коли, водно колело посрещат децата. Мястото е предпочитано и за детски рождени дни. В средата на приказното езеро има остров, до който се стига по живописен мост, а там сред дърветата се е скрила малка сладкарница.

Университетската ботаническа градина “Екопарк” край курорта Св. св. Константин и Елена пък е отлично място както за най-малките, така и за техните по-големи братя и сестри, а в игрите на открито могат да се включат и родителите. Накъдето и да се обърнете в парка, ще видите много зеленина, цветя според сезона, дървета, места за разходка, забавление, игра, бягане, изследване. Специални места за барбекю и пикник могат да се резервират и за партита.

Кукленият театър в центъра на града е друга любима спирка, съчетана с разходка из историческия център на Варна. Театърът е основан през 1952 г. На сцената му са играни над 340 представления, гледани от милиони зрители както от България, така и от чужбина.

Има нещо за посетителите от всички възрасти: класически и модерни заглавия за деца, забавни и авангардни представления за възрастни, както и образователни предавания за ученици.

Тук се намира единственият по рода си у нас и един от малкото в Европа музей на куклите, открит през 1985 година. Експозицията представя близо 140 театрални кукли, както и елементи от декори.

Астрономическата обсерватория “Николай Коперник” във Варна е първата по рода си в България. В Звездната зала на планетариума е монтиран апарат, който проектира 5500 звезди върху полусферичен купол с диаметър 10,5 метра. В тъмната зала с помощта на допълнителни проектори се демонстрират положенията на Слънцето, Луната и планетите сред звездите, както и тяхното движение около Слънцето. Махалото на Фуко, окачено на 15-метрова кула, показва въртенето на Земята около оста й. За най-любознателните в планетариума се организират разнообразни кръжоци.Новото любимо място на децата през зимата, е Лунапарка на Морска гара. Той работи и през лятото, но е особено красив с многобройните си светлини и атракциони през коледните празници.

За духовното развитие на малките жители на града църквата “Св. Атанасий” е отворила неделно училище. Заниманията се провеждат всяка неделя от 10,15 до 11,30 ч, когато се обучават три групи. Има две възрастови групи от 6 до 8 години и една от 9 до 13 г. Заниманията са с продължителност половин час. Творческите школи са напълно безплатни и се водят от специалисти.

В околностите на града също могат да се намерят достатъчно очаквани и неочаквани възможности за свободното време в комбинация от чист въздух, забележителности и култура. Само на няколко километра от града ще попаднете в природен паметник Побити камъни. Чудноватата забележителност представлява ансамбъл от каменни колони с височина до 10 м, кухи или плътни цилиндри, конуси, различни скални блокове и голям брой каменни късове, разпилени из целия комплекс. Навсякъде около тях има много фин и почти бял пясък. От хилядолетия природата е извайвала причудливите каменни форми и ги е превърнала във впечатляващи скулптурни шедьоври. Вглеждайки се в тях, хората с по-богата фантазия може да разпознаят хора, животни, митични същества. Много са теориите за появата на тази забележителност. Най-популярната е, че Побитите камъни са се образували преди около 50 милиона години, когато местността е била морско дъно. Оттеглянето на водата довело до отлагане на неорганични материали, които ерозирали и придобили днешните си интересни форми.

Ако вие и вашите деца харесвате колоездене, тогава една обиколка около Варненско езеро с велосипед ще ви зареди с незабравими гледки. Тя се организира ежегодно, в нея участват стотици семейства. Освен това можете да го направите по всяко време сами. Ще ви трябват няколко часа, тъй като обиколката е около 45 км.

Е, как да не стане почивката ви във Варна незабравима?

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още