Как да изберем на кой плаж да отидем във Варна през идното лято?

Плажовете край Варна - луксозни, скрити или труднодостъпни, ви очакват през лято 2023

32 километра брегова ивица, 22 плажа, някои от които с отличие „Син флаг” – символ за чиста и екологична среда. Това е златното богатство на Варна и областта, което привлича хиляди туристи всяка година.

Най-златен, безспорно е плажът в едноименния комплекс, край Варна е и най-дългата плажна ивица в страната, много затънтени плажове, които местните ревниво пазят, за които ще ви разкажем сега. А от разнообразието, което морската столица предлага за плажуване - трябва да изберете сами. 

Градският плаж във Варна е лесно достъпен както с кола, така и пеш. От него бързо се влиза в града с близки заведения за хранене и развлечения. Той е разделен на части от няколко буни. Той отдавна е нещо повече от плаж, той е място за срещи през топлите сезони на годината, празнуване на рождени дни, напоследък - романтична сцена за сватбено тържество.

Централният плаж се намира под главния вход на Морската градина, дълъг е 500 метра, на север граничи с Рибарския плаж. Пясъкът му е ситен, а морското дъно - метри плитко и равно. Тук сърцето на морския град тупти най-силно, плажът винаги е оживен, защото градът е на една ръка разстояние, барове и заведения – също. Те не остават празни дори и през зимата, когато плажът е пуст. Ивицата в по-голямата си част е широка, добре поддържана със зони за свободно плажуване. За любителите на плажните спортове на места има игрищата за плажен волейбол, а скачането от втора буна се е превърнало в любимо занимание на младите.

Най-лесно достъпен с автомобил е плаж "Трета буна", в близост има огромен паркинг, от който за минути се стига и до по-южните плажове. Тук има и голям воден атракционен парк с различни съоръжения. В близост до плаж "Втора буна" се намира и горещия минерален извор, известен като "Топлата вода". Той е безплатен и особено екзотичен за посещение през зимните нощи под звездите, тук зимуват десетки лебеди, които варненци идват да хранят през деня.

Офицерският плаж е известен със своя пясък сред колекционерите по света, а геолози се обосновават, че той не е само красиви цветни зрънца, а интересен минерал - пясък от чист кварц.

Един от символите на Южния плаж е водната пързалка, която привлича малки и големи. От пасажерския терминал в близката Морска гара тръгват много лодки и корабчета, които предлагат тематични разходки, пиратски партита и други забавления по вода. Изборът от места за хранене и забавление директно на пясъка е голям.

Оттук започва пешеходна алея „Кап. Георги Георгиев“, кръстена на великия варненски мореплавател. 

Последният плаж в северна посока е "Почивка", поради климатичните влияния пясъчната му ивица намалява все повече през последните години. Морската стихия постепенно надделява над брега, но въпреки това едно от усамотените и спокойни места в града, което не губи своята привлекателна сила. Причудливите скали, огромни дървета и стари каменни блокове във водата оформят атмосферата на плажа като прекрасен декор за снимки и фотосесии.

За любителите на велосипеди по протежение на цялото крайбрежие, има велоалея на самия бряг. Тя е удобен вариант да се придвижите бързо от центъра на Варна до района на Почивка.

Пътувайки на юг, в кв. "Аспарухово" ще намерите един от най-просторните плажове в града. От него се открива невероятна гледка към цяла Варна. Освен това плажът се отличава с изключително финия си пясък, плитки и спокойни води. Пясъчната ивица започва от зоната на канала море-езеро и стига до кея на рибарско пристанище „Карантината“, граничеща с едноименния парк, а на юг достига до нос „Галата“.

„Тайният плаж“ на Варна - така е известен плажът в кв. “Галата”. Освен таен, той е и труден за намиране, а до него се стига като се слезе по 600 стъпала през красив парк, изграден в началото на миналия век.  Ще минете през избуяла растителност, огромни тополи и кипариси, за да стигнете до плаж с едър и чист пясък, прозрачни води,с  дължина над километър.

В южната си част ивицата е по-скалиста, на места с естествено образувани малки заливчета, привличащи посетители, които търсят уединение. 

В кв. “Галата” се намира още един закътан плаж - „Романтика“, който не случайно носи това име, очарова с гъста гора, подводни скали и камъни, издигащи се от водата и тих, самотен плаж с дължина около 500 м. и малък кей за посетители, идващи с плавателни съдове. Щастливци с лодки и яхти предпочитат това място, където с избуялата растителност имаш чувството, че си на екзотичен остров.

Ако търсите спокойствие и усамотение, далеч от шумните плажуващи или интересно място за гмуркане, се насочете към фар „Нос Галата“ и накрая по почти черен път може да паркирате в гората над плажа. Следват около десетина минути спускане надолу по стъпала и стигате до пристана за лодки, от който след преодоляване на труден терен по брега от около 150 м. стигате до чист пясък и екзотичен плаж.

Ако тръгнете на юг, ще откриете още няколко диви плажа, които са посещавани предимно от варненци, първият от тях е плаж "Черноморец".

Той е разположен на юг от рибарско селище "Фичоза" до "Паша дере" с дължина почти два километра, в близост до вилна зона "Ракитника".

Близката гора, кристално чистите морски води и пясък, необятната гледка към града привличат много почиващи, търсещи спокойствие, далеч от градския шум. Местата за гмуркане, закътаните места между скалите също имат своите почитатели. Честа гледка са рибарски лодки или моторници, излезли на разходка покрай живописното крайбрежие.

 Близкият плаж "Паша дере" се смята за едно от най-красивите места по Черноморието заради дивата природа, чистите плажове и отдалечеността от града. Това е перфектното място - тих и усамотен плаж, любима дестинация за търсещи неподправена плажна емоция.

Ивицата е дълга над 4 километра. Цялата местност „Лиман“ е защитена, което е гаранция за чиста вода, гъмжаща от живот. Над южната част на плажа е лиманът, обрасъл с тръстика и блатна растителност.

Достъпът до него не е лесен, добре е да сте любител на офроуд шофирането и превозното средство Ви позволява, трябва да минете по черен път, на места с дълбоки коловози около два-три километра и да стигнете до импровизиран паркинг, от който за 5 минути сте на плажа.

До най-южната част се върви продължително пеша по прибоя, но за търсачите на романтика - си заслужава. Наоколо няма ресторанти и кафенета, така че e необходимо да се погрижите за хапване и достатъчно напитки.

За любителите на туристически преходи има маршрут с маркировка от кв. "Галата" с продължителност около два часа и половина. Той е подходящ за вървене през пролетта и есента.

Правим рязък завой, за тези, които обичат лукса, плаж "Златни пясъци" предлага петзвездно преживяване. Известен с широката си ивица и финия златист пясък, дал името на едноименния курорт, на дължина от над 3,5 км., плажът се разпростира и привлича хиляди туристи всяка година от яхтеното пристанище на север до в.к. "Ривиера“ на юг.

Според легендите крайбрежието било любимо място на пиратите и перфектно скривалище, където те заравяли своите откраднати съкровища. Земята решила да отмъсти на разбойниците и превърнала златото в сияен златист пясък, на който се радваме и сега.

Освен удобства за спокойно плажуване на разположение са и много възможности за плажни спортове, водни атракции и забавления. В непосредствена близост са многобройни заведения за хранене, барове и нощни клубове, някои от които на самия бряг.

Повечето големи хотели предлагат на своите гости обособени зони с персонално обслужване, но са налични и платени и свободни зони. Отличната достъпност и охраняемост на плажа са гарантирани, метрите плитчини навътре го правят предпочитан от семейства с деца за плуване и наслада в морските води.

Курортната пешеходна алея е до плажната ивица и улеснява достъпа на хора с увреждания в допълнение с изградените подстъпи на плажа.

 

В близкия плаж "Ривиера" морският бряг е осеян със закътани заливчета, той се намира сред великолепен парк и комплекс,  който е бил държавна резиденция с ограничен достъп.

Плаж "Чайка" граничи на север с плажната ивица на в.к. "Ривиера“, а в посока град Варна с плаж Кабакум, в района на Журналист.

Предпочитано място e за туристи, избрали спокойна, усамотена почивка, далеч от суетата и шума на големите комплекси. По-стръмният бряг и наличието на стъпала към плажната ивица не отказват и стотиците, идващи да се насладят на слънцето, морския бриз и солената вода.

Свлачището в местността "Трифон Зарезан" е оставило своите следи в района, но малките закътани плажчета с тясна ивица, скалите във водата и морските камъчета по пясъка имат своите почитатели вече години наред.

Широката ивица на плаж “Кабакум” (в превод „ронлив пясък“) е с дължина над километър от района на почивен дом “Журналист” до защитната буна преди к.к. „Слънчев ден“.

Освен чиста вода и широка пясъчна ивица, мястото предлага условия за практикуване на различни спортни дейности на обособено волейболно игрище и множество водни атракции като каране на джет, возене на надуваем ринг, теглене от скутер и др.

Брегоукрепителна буна разделя плажа условно на две части, която също привлича летовници. Улеснен е и достъпът на лица с увреждания.

Друго неповторимо място с уникални природни дадености - закътан залив с източно изложение, чиста ивица и морска вода, продължително слънцегреене, озониран въздух, плитко пясъчно дъно - това е плажът в комплекс “Слънчев ден”.

Прилежащата яхтена марина придава на мястото усещане за комфорт и лукс. 

Живописно е крайбрежието и плажа в най-стария черноморски курорт на България - Св. св. Константин и Елена.  Неслучайно преди повече от 110 години тук са поставени основите на морелечението в България. Брегът в района е тесен и извит, на места е покрит със сив пясък с кварц и камъни. 

Курортът се слави с един от най-модерните термални комплекси у нас, който има 14 басейна и водни пространства, разположени в непосредствена близост до морето, термалният комплекс съчетава лечебната сила на минералната вода с приятното усещане от полъха на морския бриз, с ползите от морската вода и морския климат.

В най-южната точка в областта, по пътя за Бургас се намира и най-дългата плажна ивица в страната. Тя се простира от Камчия на север до Шкорпиловци на юг. Най-дългият плаж у нас е сравнително малко познат и слабо посещаван, на фона на големите и шумни курорти. Той се простира на цели 12 километра - прав, без нито един залив. При ветровито време пясъкът му се мие от сериозни вълни, които пък са идеални за любителите на водните спортове.

Именно това е едно от местата по българското Черноморие, най-подходящо за каране на сърф, уиндсърф и кайт.

Освен че е най-дългата, тази плажна ивица е и най-широката у нас - на места тя е цели 100 метра. Затова на нея мирно и спокойно съжителстват платена и  зона за свободно плажуване, както и къмпинг част.

Ако сте любители на гмуркането, трябва да знаете, че под водата край плажа има 230-метрова естакада и разрушен мост. 

Избрахте ли си вече плаж за следващото лято?

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още