Усещането в планетариума в София е като да излетиш с космически кораб

В този проект ви разказваме 20 истории на българи от Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Този път ви представяме планетариума “Андромеда” и Апостол Спасов от фирмата ЕКБ “Фотоника”, производител на планетариума. Цялото финансиране на планетариума е от фондации, като “Америка за България” и частни компании, а посетителите могат да гледат интересни филми за Космоса. Създателите на “Андромеда” обещават в него да се прожектират филми и за океана и по теми, свързани с биологията. Планетариумът се намира пред регионалния център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” в Южния парк и работи всеки ден от 10 до 12 вечерта.

- Г-н Спасов, на 25 ноември бе открит планетариум “Андромеда”. Как се стигна до реализацията на този проект? 

- Идеята е на нашия главен инженер Недислав Веселинов. Той усети, че София има нужда от планетариум, и през 2020 г. екипът ни започна работа по проекта. Целият процес по реализацията отне около 2 години. Работехме успоредно, докато съберем всички необходими средства.

- Разкажете какво представлява планетариумът и колко хора може да са вътре в него?

- Той е с малки размери като съоръжение за София, обаче е прекрасен като ефект. Вътре в него могат да се поберат до 13 души. Камерната зала позволява едно доста уникално усещане, което е много нестандартно за другите планетариуми по целия свят. Когато хората влязат в него, се чувстват като все едно излита космически кораб. Това е мнение на посетители.

Важно за нас бе да няма стандартните фотьойли и затова

тествахме различни седалки. Имахме възможност да сложим подобие на столовете в кината, но предпочетохме барбарони. Спряхме се на тях, тъй като те са прекрасни и когато сядате, може да се отпуснете 100%.

- Какво могат да видят посетителите на планетариума? Ще има ли разделение на тематиките за възрастни и деца?

- В момента могат да се гледат три филма. Целта на прожекциите е те да са едновременно подходящи и интересни както за децата, така и за възрастните. Получи се един добър краен резултат, тъй като всеки посетител, независимо от годините му, има възможност да научи нещо ново. Хората се радват на това, което виждат в самия купол, и много им харесва. Бих искал да уточня, че този месец всички теми са за Космоса, но планетариумът има всеобхватни възможности и можем да прожектираме филми за океана, за биологията и т.н. Имаме широк спектър от тематики за филми и тепърва смятаме да покажем на какво е способно съоръжението. Това, което в момента сме пуснали, е една капка в морето и

смятаме да привличаме хората постоянно с нови неща

Искаме да направим един планетариум, който се посещава ежемесечно и хората да идват, както ходят често на кино.

- Кога може да се посети планетариумът?

- Работи всеки ден от 10 до 12 вечерта. Като последната прожекция започва в 21 часа.

- На откриването присъства и първият български космонавт Георги Иванов. Какво значение имаше това за вас?

- Той е приятел на нашия екип още от 2019 г., когато проведохме едно мащабно аерокосмическо събитие в София. Георги Иванов бе важна част от откриването, защото е символ на Космоса за цяла България.

- От колко хора се състои екипът ви?

- 4-ма - Недислав Веселинов, главен инженер и управител, аз съм оперативен директор и мениджър проекти, Крум Каишев е главен технолог, а Янислав Мирков е конструктор на планетариума.

- Подготвяте ли създаването на още планетариуми в страната? Кога и къде?

- За момента не мога да отговоря на този въпрос, но имаме разговори с различни хора, с които да разпространим съоръженията на още места. Надяваме се това да стане максимално бързо.

- В момента върви космическа надпревара за туризъм и отиването на Марс. Колко е важен Космосът за човечеството?

- Желаем да насочваме децата към небето. Тази надпревара, която се случва, е нещо прекрасно за целия свят и е един стимул за всеки човек да повярва, че може да стигне до Космоса. Чрез планетариума искаме да засилим интереса на децата от България към тази наука и те да се стремят да поставят едно начало на българската аерокосмическа индустрия.

- Трудно ли беше да намерите финансиране за създаването на планетариума?

- Цялото финансиране на планетариума е от фондации и частни компании, които ни подкрепиха в момент, в който искахме да създадем нещо значимо за София. Всички наши спонсори са безценни, тъй като те видяха потенциал в проекта ни. Много е важно частни организации и фондации да подкрепят бизнеса и стартъп проекти, защото това създава среда за развитие. 

Автор на статията

Стоян Илков Стоян Илков


Споделете статията

Четете още