Надежда Рангелова: Най-важно за децата в болница е да се чувстват максимално като у дома

В този проект ви разказваме 20 истории на българи от Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Този път ви разказваме за проекта "Светулка" на Фондация "За доброто", който помага за подобряването и модернизирането на детските отделения в различни общински болници. Съвсем скоро бе обновено педиатричното отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". По проекта са ремонтирани 17 помещения, които са разделени в сектори за кърмачета, малки деца и юноши.

Целта на проекта, подкрепен от Фондация "Америка за България", е да се създаде дружелюбна среда, която подпомага процеса на лечение на малките пациенти.

- Как се осъществи проект “Светулка”, който изцяло обнови детското отделение във Велико Търново и то вече не прилича на болница?

- Това е първият толкова мащабен проект, който Фондация “За доброто” прави. Това стана най-вече благодарение на Фондация “Америка за България”. Това са хората, които повярваха в нас и ни дадоха и финансовото спокойствие, че ние може да влезем и да направим много основна промяна. До този момент правихме основни ремонти - боядисване на стените, шпакловка, обзавеждане, рисуване по стените, медицинско оборудване. За осъществяването на проекта във Велико Търново много голяма роля имаха и нашите партньори от “Ротари клуб - Велико Търново”. През тези десет месеца бяха с нас и успяха да активират местната общност и бизнеса в града.

За първи път във Велико Търново проектът беше преобърнат из основи. Нашият архитект направи функционални промени в стаите и в начина на работа на отделението. На първо място, е важно да споменем, че е обособена чакалня. До този момент помещението, което

беше чакалня, беше неизползваемо,

изоставено

Това за нас е най-важното, че вече има чакалня с тоалетна, масичка с играчки. Влиза се след това в приемния кабинет. В отделението са преобразени общо 17 стаи и са разделени на сектори, а това е функционалната промяна, за която говорих. Има сектор “Кърмачета”, “Малки деца” и “Юноши”. Нуждите на майки с бебета се различават от тези на малките деца и от тези на тийнейджърите. В стаята за кърмачета преди нямаше кошара. А сега майката сама може да приготви на бебето храна в кухненския бокс. Това улеснява комуникацията и намалява конфликтите между пациентите и медицинския персонал. В стаите за кърмачета има легло за родителя, кошара, кухненски бокс с хладилник, микровълнова печка и електрическа кана. В стаите за юноши има бюра, на които децата може да се хранят, да учат. Има и кресла, на които може да спи и родител, който е придружител. 

 

 - Какво друго променихте в отделението?

- Променихме и интензивния сектор. Има възможност една част от отделението да бъде отделена, има поставена преграда и може да бъде трансформирана в сектор при евентуални бъдещи пандемии. Най-важно за нас е децата по време на болничния престой

да се чувстват максимално близо до домашната си среда

Във Велико Търново е единственото запазено детско болнично училище в страната. Ние тотално го преобразихме. Преди беше една стая с остаряла мебелировка, но сега пространството е изцяло отворено със стъклени витрини. Вътре децата имат възможност да играят. Има учителка, която е осигурена от училище и финансирана като възнаграждение от общината. 

Идват и студенти от Медицинския факултет, които са доброволци. Идеологията за болничното училище едно време е била съвсем различна. Сега е важно по време на лечение децата да бъдат ангажирани с различни арттерапевтични занимания. Това успява да отпусне психиката им и повлиява лечебния процес, доказано е. 

- За колко време се осъществи проектът?

- Един такъв проект се осъществява почти за година и половина. Само подготовката отнема 6 месеца - първо е кандидатстването, а след това има срещи на фондацията с персонала, които са много важни, защото така установяваме какви са нуждите им. Ние, правейки тази промяна, осъзнаваме, че се опитваме да наложим нови стандарти и модели на работа, към които медиците не са свикнали. След обсъждането с персонала на болницата се прави първият идеен проект, а след това финансови анализи, събират се оферти, избират се фирмите, които ще работят. Обявихме проекта през март миналата година. След 10 месеца бяхме готови.  

- Какви бяха трудностите?

- Ние свикнахме с тези ремонти, не ни плашат. Но тъй като проектът беше много мащабен, имаше дейности, за които сме предвидили определен бюджет, а когато влязохме в отделението, видяхме, че електроинсталацията има нужда от смяна, отоплителната система също е подменена.

Направихме климатизация. Появяват се нови неща, които са скъпи и отнемат време. Това бяха едни от най-големите проблеми. Успяхме да се справим с подкрепата на много хора. В отделението има голямо табло с дарители, които са над 40 фирми и физически лица, които са се включили.  Фирма “Грое” са ни парньори във всички проекти, които даряват санитария във всички отделения. “Баумит” дариха също. Едно момиче реши за сватбата си вместо подаръци парите да отидат за ремонта на детското отделение. “Овергаз” също са ни партньори, те ни помогнаха да направим голяма дарителска кампания.

За мен най-голямата промяна, която “Светулка” прави, е точно в две посоки - промяната в нагласите на обществото и промяната в разбирането на лекарите как трябва да изглежда едно детско отделение. Това е  лавинообразен процес.

Когато обществото види как трябва

да изглежда, то започва да го изисква

Хората ще искат и тяхната болница да изглежда така. След откриването от 3 места се обадиха и искат да правим такива ремонти. 

Този проект беше основно финансиран с дарителски средства, много малка е частта на общината и Министерството на здравеопазването.

Нашата дългосрочна цел е такава. Ние искаме да дадем добрия пример, да покажем как се случват нещата, да продължим да го правим, но в ролята на експерти, на хората, които знаят как да направят проекта, да консултират болниците как да кандидатстват по определени програми. Това е взаимен процес на допълване. Много вярвам в това. Няма как ние изцяло да влезем в ролята на държавата.

Изключително важно е държавата да участва,

да види какви проблеми, които на нея ѝ убягват, ние повдигаме на дневен ред и с нашата подкрепа да ги изпълни. Такъв е примерът с болницата в Добрич. Заедно обявихме дарителската кампания. Дарителите можеше да даряват и на двете места, кой където пожелае.  

- Предстои откриването на детското отделение и в Ловеч. То как изглежда?

- По подобен начин като във Велико Търново. Има страхотен детски кът. Там има повече индивидуални стаи. Осигурили сме допълнителни удобства за пациентите. В началото на април ще бъде открито.

- Проектът “Светулка” вече е на 3 години и половина. Какво постигнахте за това време?

- Първата година направихме два ремонта, които са малки в сравнение със сегашните. Разбрахме, че ремонтите са първата стъпка. Те са базата, не можем без нея. Не може да направиш промяна, ако лекарите работят в недобра среда, но следващите стъпки в проекта са свързани с комуникацията, напрежението между лекарите и пациентите. Това ще бъде по-дългият  и труден процес. Предвидили сме обучение, което се казва “Лечебна комуникация”. Имаме договор с Нов български университет, които ще направят фокус групи с лекарите, с децата пациенти. Това е аналитичната част, в която ще разберем как да подходим към тях, а после и да ги научим как да комуникират помежду си, така че да има по-малко напрежение. Важно е как лекарите общуват с детето, така че то да се чувства спокойно в процеса на лечение, а и как лекарят комуникира с родителите. 

При нас се насажда страх още от ранна възраст. Когато децата не слушат, им се казва: Ще дойде чичо доктор и ще ти сложи инжекция. Това изключително много влияе върху здравната ни култура. Хората се страхуват да ходят на лекар, нямат доверие. 

Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация “Америка за България”:

 Проблемите в здравеопазването се решават с  взаимодействие между държавата, неправителствения сектор и дарителите

- Защо Фондация “Америка за България” подкрепя областта “Здравеопазване”?

- Мисията на Фондация “Америка за България” е да работи с българи и български организации за развитието на частния сектор и свързаните с това демократични институции в страната. Инвестициите в здравеопазването имат пряка връзка с икономическия растеж и развитието на частния сектор, което е в синхрон с мисията на фондацията. Според икономисти през миналия век около 1/3 от икономическия растеж в развитите държави се дължи на подобрения в  здравеопазването. Отвъд очевидното, че здравето е висша ценност, без качествено здравеопазване не може да се развива успешна държава в XXI век. Преди 2 години от 15-годишната история на фондацията добавихме към приоритетите си здравеопазването и това са първите стъпки, които правим в тази област.

- Какъв трябва да бъде стандартът в здравеопазването?

- Преобразяването на едно детско отделение в по-гостоприемно и приветливо място, където хората обикновено идват с голяма тревожност, е много важно и за лечебния процес, и за пациентите и техните семейства, за лекарите и медиците. В допълнение към това, за нас е важно налагането на висок стандарт и очакване в обществото как трябва да изглежда едно болнично отделение през XXI век. Надяваме се, че като помагаме да се създадат подобни модели в различни места  в страната, местните общности ще изискват от управниците това да се случи и при тях. Във Велико Търново приносът на местната общност е много голям, хората с право се гордеят от постигнатото. Ние се радваме, че се превърнахме в катализатори на тази обществена енергия и се надяваме да го постигнем и на други места.

Много често чуваме, че държавата и общината са отговорни, това е вярно. Но подобни успешни модели се случват, когато има взаимодействие между всички сектори. Здравеопазването е труден сектор и проблемите там не може да се решат едностранно. Необходимо е конструктивно взаимодействие между държавата, неправителствения сектор, дарителите и медиите, които да разказват и положителните истории, но разбира се, да показват и нередностите. 

- Какви други проекти подкрепяте в сектор “Здравеопазване”?

-  Подобно на Велико Търново през април предстои откриване на обновено детско отделение в многопрофилната болница в Ловеч, а също така и през април се надявам да обявим началото на проекта в Добрич. 

Д-р Валентин Точков, началник на педиатрията при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”:

Баща на болно дете ни каза:  Вие приличате на люксембургска болница 

- Д-р Точков, как изглеждаше отделението преди промяната по проект “Светулка”?

- Преди промяната отделението беше хубаво, но сега е още по-хубаво. Преди 10 г. направихме ремонт, но не беше в такива мащаби, както е в момента. С този генерален ремонт изглежда много по-добре.

- Кое е най-удобното в обновеното отделение?

-  Всички стаи са със санитарни възли с изключение на няколко, в които трябва да бъдат отделени деца. Направихме климатизация на отделението. През пролетта и есента, когато няма отопление, стаите са затоплени, а през лятото ще бъдат охлаждани. Не всички стаи имаха климатици, а сега са с централна климатизация. Част от стаите имат изграден кухненски бокс, където може да се затопли вода, да се приготви нещо за първи нужди на майката и детето. Всички стаи имат телевизор и интернет.

- От какво боледуват децата, които приемате в педиатрията?

-  В нашето отделение лекуваме деца с всички заболявания. Ние сме областна болница. Най-често те имат проблеми на дихателната система, бъбречни заболявания, на гастроинтестиналния тракт. Впоследствие, ако имат нужда, ние ги транспортираме до специализираните университетски болници.

- Вече имате ли отзиви за обновеното отделение от малките пациенти и техните родители?

- Да, харесват го. Един баща, който провежда лечение на детето си по програма в Люксембург, дойде тук и каза: “Вие приличате на люксембургска болница”. Родителите го приемат като много позитивна промяна. 

 

Автор на статията

Виктория Костова Виктория Костова


Споделете статията

Четете още