НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Инициатива на Банка ДСК дарява бъдеще за децата от “SOS Детски селища България”

Споделянето на доброто само може да го мултиплицира, убедени са от финансовата институция

Албена, Гергана, Боряна и Димана живеят в приемно семейство в SOS детско селище - Трявна. Албена изучава иконопис в училището за приложни изкуства в града, в тази посока иска да се развива и Гергана. Боряна мечтае да стане интериорен дизайнер, а най-малката - Димана, засега предпочита спорта. Детството и перспективата пред тези четири деца обаче нямаше да изглежда по този начин без помощта на над 3 милиона българи, които натискайки бутона “Дарявам” на банкоматите на Банка ДСК през последните 5 години, са дали своята подкрепа за лишени от родителска грижа деца.

Заедно със сдружение “SOS Детски селища България”

банката има

дългогодишен

ангажимент към

две приемни

семейства,

на които осигурява средства за отглеждането, възпитанието, образованието и нормалното здравословно развитие на децата.

Думата “семейство” се повтаря често в тази инициатива на корпоративната социална отговорност, защото тя е една от ключовите, които се свързват с ценностната система на организацията. Имената на децата са променени с оглед на тяхната неприкосновеност и право на личен живот, но едно е сигурно - семейната среда в “SOS Детски селища” изгражда от тях пълноценни хора и им гарантира нормално детство. Като една от най-уязвимите и беззащитни части от обществото, децата имат нужда от сигурността на семейната среда, образование, равен старт в живота и възможност за развитие.

Поради това от Банка ДСК отчитат, че партньорството им със сдружението е

инвестиция

в бъдещето

и посочват, че приносът към добруването на обществото е дълг на всяка социално отговорна компания. Това е и основната причина за партньорството с “SOS Детски селища България”.

Организацията през последните 10 години е получила подкрепа от банката в размер на 3,865 млн. лв. по различни проекти и инициативи. Това става причина да бъде обявена за четирикратен носител на приза “Най-щедър и значим корпоративен партньор” в рамките на годишните награди на сдружението. Участието на индивидуалните клиенти на Банка ДСК в тази помощ има немалка тежест. Това потвърждава веруюто на банката, че

нито един акт

на добрина

не е напразен,

а споделянето му само може да мултиплицира доброто. Доказват го числата - 3,469 млн. лв. от средствата идват от даренията на стойност 1 лев от банкоматите в периода 2015–2020 г.

Целенасочените средства за двете приемни семейства са 396 хил. лв. за десетте години на партньорството. Те отиват за семейството на Янка Палчева в Трявна и на Ирена и Стефан Василкьови от Перник. Те отглеждат общо 7 деца на възраст от 7 до 15 години с изявени интереси в изкуството, спорта и математиката.

Разходите на всяко от двете семейства се покриват с дарена от банката сума в размер на 1500 лева месечно, извън сумите, изплащани от съответната община. Янка е приемен родител в организацията от 2014 г., а в момента в семейството растат четири деца, които учат в училището в Трявна. Благодарение на сдружението и подкрепата на банката децата са спокойни, а ежедневието им е изпълнено с обичайните за възрастта им занимания - уроци, игри, рисуване,каране на колело и кънки, баскетбол, но помагат и в домакинската работа. Освен сигурност и подкрепа, SOS семейството им осигурява необходимото образование и възможност да развиват талантите си, тъй като и трите по-големи деца проявяват засилен интерес към приложните изкуства.

Ирена и Стефан Василкьови са SOS приемно семейство от 8 години. До този момент са отгледали 10 деца, а сега се грижат за три момчета, които отново условно ще наречем Иван, Ивайло и Калоян. Иван е отличен ученик в 9-и клас в езиковото училище в града и изучава засилено немски и английски. Има изключителен потенциал в областта на математиката и е спечелил множество награди от състезания, така че в бъдеще обществото може да чуе и истинското му име в история, свързана с успехи. Иван харесва и модерните танци, обича да чете, расте като отговорно и социално дете.

Отскоро в семейството живеят братята Ивайло и Калоян. Те посещават подготвителната група в детската градина, най-много обичат да редят пъзели и конструктори, както и да рисуват. Сред любимите им неща са също карането на колело и разходките сред природата.

Изключително сме щастливи, че с нашата подкрепа

тези деца имат

спокойно детство

и пълноценен

живот в

семейна среда,

казва Теодора Вълкова, главен експерт “PR и комуникации” в Банка ДСК. И планират да продължат да развиват партньорството си с “SOS Детски селища”, тъй като икономическото развитие е обвързано със социалния и екологичния напредък на едно общество.

Към момента клиентите им имат възможност да се присъединят към две от благородните инициативи на сдружението. Едната е “Бъдеще за тях”, чрез която се набират средства за дейности, свързани с преодоляване на дефицити при деца в риск и работа с психолози, педагози, логопеди и педиатри. Втората инициатива е “Клуб SOS приятели”, която обединява дарителите с постоянни месечни вноски с 20, 50 или 100 лева.

От финансовата институция казват, че добрите примери дават и допълнителна разпознаваемост на компанията. Повишават лоялността и мотивацията на служителите, създават чувството за съпричастност и принадлежност, защото – да, доброто е заразно. Компанията и служителите стават част от общите усилия да направят света по-добър, а бизнесът изгражда нови партньорства. Затова от Банка ДСК се определят не само като банка като хората, какъвто е слоганът им, но и като банка, подкрепяща хората.

Пандемията изведе на преден план съпричастността на българина

Пандемията изведе на преден план съпричастността на българина, тъй като през 2020 г. индивидуалното дарителство процъфтя въпреки очакванията, че COVID кризата ще намали обема на даренията, разказват от “SOS Детски селища България”. През миналата година кампанията за дарения през банкоматите на Банка ДСК е генерирала приходи в размер на 623 хил. лв., което само потвърждава думите, че доброто е заразно.

От сдружението поясняват, че годишната издръжка на семействата се формира от два източника – от държавата и от дарения на индивидуални и корпоративни клиенти. С даренията се покриват разходите за индивидуална и групова работа с децата, консултации с педагози, психолози, логопеди и социални работници. Дарителските средства се насочват и към покриването на битовите сметки на двете семейства.

За децата се осигурява и участие в културни и спортни събития. Част от средствата покриват и възнагражденията на родителите, които са професионални приемни семейства и са в основата на усещането за семеен уют. Усилията им, заедно с тези на специалистите, които работят с организацията, са насочени към изграждането и поддържането на взаимоотношения, характерни за всяко едно семейство. Средата, в която растат децата, и грижата на “SOS Детски селища България”, им дава възможността да изживеят детството, на което има право всяко дете, както и възможността за развитието им в бъдеще, казват от сдружението.

Последната им кампания - “Стани великан”, се проведе през февруари и само в рамките на месец привлече 552-ма дарители с постоянни месечни вноски. Нейната цел беше да насочи общественото внимание към тревожната статистика, според която всяка година над 2000 деца у нас биват изоставени от родителите си, повечето от които още в родилния дом. Още по-тревожен бил фактът, че това е устойчива тенденция през последните 10 години, посочват от “SOS Детски селища”. А посланието на кампанията бе, че всяко дете може да стане великан, ако има нужната подкрепа. (24часа)

Автор на статията

Виктория Бочевска Виктория Бочевска


Споделете статията

Четете още