To Beer or not to Beer

https://www.24chasa.bg/projects/article/10051592 www.24chasa.bg

Това е първият въпрос, който Каменица зададе на читателите на ”24 часа” в своя уникален бирен референдум. Целта беше да видим до каква степен бирата като напитка е част от живота на българина и отговорите, както и голямата активност, ясно показаха, че у нас тя е верен спътник на големите и малките моменти в живота. Половината от участвалите в референдума споделят, че консумират бира всеки ден, а още близо 24% я пият редовно, поне 3 пъти в седмицата. 

„Бирата е доказателство, че бог ни обича” – Бенджамин Франклин

Гласувалите всъщност потвърждават нещо, известно още от древността: бирата е неотменна част от живота на хората вече над 30 века! Египтяните първи документират процеса на варенето ѝ около 5000 г. пр. Хр., но има археологични находки, доказващи, че тя се е пиела дори още по-рано – от примитивните култури в Месопотамия 10 000 г. пр. Хр. Преминавайки през различни рецепти и технологии на приготвяне, бирата пише славната си история и е едно от нещата, които подаряваме на Новия свят след откриването му – доста добра сделка срещу картофите, доматите и царевицата. От дар за богове и напитка за фараони и царе, днес тя е най-демократичното питие, споделяно с приятели във всяко крайче на света, както от филмови звезди и спортни икони, така и от колеги в офиса, съседи в блока и добри приятели.

„Една държава не е държава, ако няма своя бира и авиокомпания” – Франк Запа

Щатите трябваше да дочакат Обама, за да видят как в Белия дом се вари бира, но у нас бирените традиции са с много по-дълбоки корени. Каменица – първата бира на България – се ражда през 1881 година в Пловдив и оттогава до днес неуморно защитава високото качество на пивоварната ни култура. Официалните данни за това доколко бирата е част от живота на европейците подкрепят вота в нашия бирен референдум – различните класации варират, но тенденциите са ясни. Чехия твърдо стои начело на консумацията на бира в Европа с 468 бири (33cl) на човек годишно. Това, което изненадва, е високата позиция на съседна Румъния, която се нарежда на 3-то място, изпреварваща традиционната бирена родина Германия, която е четвърта. Ние сме на 13-то място, тоест по средата на бирените фенове в Европа, но компенсираме с майсторството на българските пивовари и с уникалното си качество едновременно да ценим историята и културата на пиенето на бира и да я превръщаме в част от ежедневието си.

Тайната е, стъпвайки на традициите, да прегърнеш бъдещето

За да е толкова популярна обаче, бирата трябва да се развива с времената. В Каменица отлично знаят това и се гордеят, че вече 140 години са част от ежедневието на българите. Тяхната тайна е, че се развиват, без да правят компромис с традициите, но следвайки и най-актуалните тенденции на пазара и нуждите и търсенията на потребителите. Ето как Каменица през годините не спира да създава иновации, започвайки от 1892 г., когато на българския пазар се появява първата тъмна бира, през 2004 г. излиза първата безалкохолна бира в България, а през 2011 г. – първата българска нискоалкохолна бира с плодов вкус Каменица Фреш. Така всяка наздравица с бира от семейството на Каменица се превръща в преживяване и емоция, независимо дали имаме рожден ден, нова кола или къща, очакваме гости у дома или сме просто навън с приятели.

Повече за историята на българската бира и още много интересни факти четете в следващите ни материали, посветени на кехлибарената царица на напитките. Продължавайте да участвате в нашия първи бирен референдум, като отговорите на следващия ни въпрос в анкетата и най-важното – наслаждавайте се на малките и големи споделени моменти на чаша бира.

Каменица 140 години – Всяка глътка има история!

Дайте своя отговор на петата анкета тук.

Вижте резултатите от първите анкети туктуктук и тук.