За малките поводи, които отварят голяма бира

https://www.24chasa.bg/projects/article/10051604 www.24chasa.bg

Дали сме на почивка или сме се събрали с приятелите да похапнем нещо вкусно, бирата често е желаната добавка към удоволствието от добре прекараното време. Но кои са всъщност най-честите поводи, които ни карат да си налеем по чаша студена бира и да й се насладим подобаващо. На този въпрос отговориха читателите на „24 часа“ в първия бирен референдум, организиран от първата бира на България – Каменица, която през 2021 г. празнува своя 140-годишен юбилей.

Най-голям е броят участници – малко над 40% – посочили, че обичат да пият бира, когато са в компанията на своите приятели. Оказва се, че темата е интересна и за психолозите от Оксфордския университет. И дори са провели проучване по нея, според което психичното здраве на хората се подобрява значително, като излизат с приятели два пъти седмично. Социалното въздействие на личната среща с приятелите прави мъжете по-малко стресирани, по-малко склонни да се разболеят и кара тялото да отделя повече от хормоните на щастието ендорфини.

На второ място в класацията на Каменица се нарежда консумацията на бира по време на хранене. Това са посочили 26% от участниците, които обичат да я консумират, докато си похапват от любимите ястия. Добрата комбинация на бира с подходяща храна е върховно удоволствие за всеки почитател на хубавата храна. Например охмелените бири имат наситен вкус, който предразполага съчетаването им с храни с интензивен вкус – ароматни сини сирена, барбекю, риба, както и дивеч. За да се балансират силните аромати от хмела, този вид бири се комбинират отлично и с по-леки десерти като ваниловия сладолед например. Тъмните бири имат характерни шоколадови или какаови нотки, което се дължи на препечения малц, който се използва за приготвянето им. Този вид пиво се съчетава много добре с по-тежки блюда с повече подправки и с червено месо. Всъщност една от най-предпочитаните в България бири е светлата, вероятно заради лекия и приятен вкус. Най-добре се съчетава с различни леки семпли ястия – салати, бяло месо, пица, паста и други.

Третото място в бирения референдум е отредено на консумацията на бира по време на почивка. Или е по-правилно да кажем, че пиенето на бира само по себе си може да бъде почивка? Най-вероятно това е точно така поне за част от почитателите на кехлибарената течност.

В дъното на класацията с най-малко точки се подрежда консумацията на бира след работа с колеги, навън през уикенда, както и по специални поводи. Явно не е необходимо да има специален повод, за да изпиташ удоволствието от чаша бира. Малките поводи и радости от живота са напълно достатъчни за това. И наистина, защо трябва да има конкретна причина, след като най-важният стимул да си налеете халба студена Каменица е защото ви харесва. Все пак любимата ни бира и приятелската компания е онази комбинация, която със сигурност винаги е в основата на чудесното настроение и предвещава добре и качествено прекарано време, защото това са най-честите малки поводи за голяма бира. А всяка глътка бира носи своята история, особено когато е градена с години и много моменти заедно. Наздраве за всички малки моменти и големи истории с Каменица!

Дайте своя отговор на петата анкета тук.

Вижте резултатите от първите анкети туктуктук и тук