Как бирата обединява хората да празнуват заедно вече 140 години

https://www.24chasa.bg/projects/article/10051640 www.24chasa.bg

Бирата е една от най-старите напитки, които човечеството е произвеждало, а нейната история започва паралелно с историята на човешката цивилизация. България също има повод да се гордее със своите дълбоки корени на бирените традиции. А вие знаете ли коя е първата бира на страната ни, която пием и до днес? Този въпрос зададохме и на читателите на „24 часа“ в първия бирен референдум. От тях почти 78% посочиха, че това е Каменица, която е създадена в града под тепетата през далечната 1881 г.

Защо можем да се гордеем с право

През 2021 г. първата българска бира, Каменица, става на 140 години. Именно в Пловдив през 1881 г. започва да се произвежда пиво, което продължава своята история и до днес. А история й е толкова интересна, колкото и дълга. Всичко започва преди точно 145 г., когато двама предприемачи от Швейцария идват в България, за да работят като специалисти при строежа на Баронхиршовата железница. След това започват да варят бира в домашни условия и бързо осъзнават потенциала на пивоварната индустрия. Така решават да построят първото промишлено производство в Пловдив. Пивоварната става една от най-модерните сгради в града с първоначална площ от 3000 кв. м. и с помощни сгради и бирария-градина. При основаването на фабриката в нея работят 7-8 души, като техният брой постепенно стига до 50 души през 1939 г., а след разширенията и реконструкцията от началото на 40-те години в нея са били наети над 100 служители. В началото фабриката произвежда 120 хил. литра пиво годишно, а днес над 1 200 хил. хектолитра. Само десетилетие след основаването си, през 1892 г., Каменица създава първата тъмна бира в България. По време на Първото българско земеделческо-промишлено изложение предшественик на днешния Международен панаир, фабриката печели почетен диплом за качеството на пивото. А през следващата година - 1893 - на международно изложение в Брюксел пивоварната е наградена със златен медал, символ на високо международно признание. На същото изложение година по-късно Каменица печели и бронзово отличие. С изброяването на признанията ще приключим тук, въпреки че изброените по-горе поставят единствено началото.

Напредък, съхранил традициите

От създаването си до днес Каменица неуморно защитава високото качество на пивоварната култура на цялата страна, а популярността си дължи на развитието си с времената. Вероятно заради това тази напитка е част от ежедневието на българите толкова много време, а майсторството на българските пивовари е високо оценено. Бирата, обичана от всички, развива качество да ценим и помним историята и нейните постижения, но и помага да съхраним културата на пиенето на бира.

Тайната се основава на това, че се развиват, без да правят компромис с традициите и автентичния вкус, но следвайки и най-актуалните тенденции в бранша и нуждите на почитателите. През годините Каменица не спира да създава иновации, започвайки от 1892 г., когато на българския пазар се появява първата тъмна бира, през 2004 г. излиза първата безалкохолна бира в България, а през 2011 г. – първата българска нискоалкохолна бира с плодов вкус Каменица Фреш. Така всяка наздравица с бира от семейството на Каменица се превръща в преживяване и емоция, независимо дали поводът е имен ден, почивката на плажа или планирате да гледате футболен мач с приятели.

Още интересни факти за бирата четете в следващите ни материали, посветени на пенливата напитка. Не пропускайте да гласувате в първия бирен референдум, като отговорите на следващия въпрос в анкетата и най-важното – наслаждавайте се на малките и големи споделени моменти на чаша бира.

Дайте своя отговор на седмата анкета тук.

Вижте резултатите от първите анкети туктуктуктук и тук и тук.