Вкусът и качеството най-важни при избора на бира

https://www.24chasa.bg/projects/article/10051662 www.24chasa.bg

Дали денят е работен, а вечерта сте решили да се отпуснете пред телевизора или пък вече сте в годишен отпуск и прекарвате времето си на плажа, бирата често е неразделна част от доброто настроение и времето прекарано в приятна почивка. С каква бира обикновено вдигате наздравица? И какво ви кара да изберете именно нея? Този въпрос зададохме и на читателите на „24 часа“ в бирения референдум, организиран от първата бира на България – Каменица, която тази година отпразнува своя 140-годишен юбилей.

Тайната на вкуса е скрита в …

На първо място в класацията с отчетлива преднина се изкачват вкуса и качеството. За 74% от анкетираните именно те са най-важни при избора на бира. А какъв е всъщност вкусът на бирата? Трудно е да се даде категоричен отговор на този въпрос, защото нейният вкусов спектър е много широк – от горчив, до кисел или дори сладък. Въпреки това, можем да очертаем някои насоки, ако се вземе предвид разликата във видовете бира. Вкусът ѝ зависи преди всичко от съставките.

Разбира се, най-големият процент съставки от съдържанието на една бира е водата, а нейното влияние върху качеството на бирата е значително. В допълнение към водата, бирата съдържа хмел, мая и малц. Техните количества зависят от конкретния вид, марка и рецепта. Хмелът например добавя следа от горчивина към бирата, която се съчетава добре с цитрусови и флорални добавки. Маята придава неутрален, захарен вкус на бирата и подчертава плодовите и пикантните нотки в нейния аромат, а малцът допринася за зърнените вкусове, включително карамел и кафе.

Някои пивовари добавят плодове или други добавки към своите бири, за да им придадат екзотичен вкус. Такова свежо изкушение, предпочитано от много дами в летните дни, е например Каменица Фреш грейпфрут.

Добрата бира ще познаете по изразения и балансиран вкус. Това означава, че не трябва да има един вкус, който да преобладава над всички останали, както и да се усеща неприятен остатъчен вкус след консумация.

За да си доставим най-голямо удоволствие от пенливата напитка, трябва да уточним, че не всички бири са предназначени да се консумират при една и съща температура. Ако бирата, която пиете, е твърде топла или твърде студена, това може да ѝ придаде по-остър или дори неприятен вкус. По-леките и светли бири е препоръчително да се консумират с температура около 1–7 °C, докато по-силните и тъмни бири проявяват най-хубавите си вкусови качества и аромат, когато се пият със стайна температура. Интересно е да се отбележи, че бирата се охлажда по-бързо, когато е в кен, а тази в бутилка се задържа по-дълго студена, заради изолацията на стъклото. 

Освен вкусът и качеството, важен критерий при избора на хубава бира се оказва, че е и марката. Това са посочили почти 14% от участниците в бирения референдум. А ако искате бързо да намерите най-добрия вкус, съчетан с най-високо качество, като си спестите проучването на стотици марки, то тогава отворете добре познатата Каменица. С нея можете да бъдете уверени, че държите в ръцете си не само напитка с превъзходен вкус, но и с история, градена 140 години от българските пивовари. Тайната ѝ се основава на това, че Каменица се развива без да прави компромис с традициите и автентичния вкус, винаги следвайки най-актуалните тенденции в бранша и нуждите и предпочитанията на почитателите. А най-хубавата Каменица е споделената в добра компания. Защото всяка глътка Каменица е носител не само на историята на марката, но и на малките и големите истории на всеки един бирен любител.

Всяка глътка има история. Наздраве за 140 години Каменица!

Още интересни факти за бирата можете да научите в нашите материали тук и тук.