Как универсалният език на бирата свързва всички

https://www.24chasa.bg/projects/article/10132294 www.24chasa.bg

Хората празнуват с бира от хилядолетия. Когато археолозите проследяват произхода на човешката цивилизация те откриват, че общностите се събират около бирата. Производството и консумацията на кехлибарената напитка е било важен фактор за празниците, които улесняват сближаването на социалните групи. Според съвременните изследователи нещата са доста сходни и в настоящето. Вие с кого най-много обичате да пиете бирата си? Отговорът на този въпрос се постарахме да разберем с помощта на читателите на „24 часа“ в бирения референдум, организиран от първата бира на България – Каменица, която тази година отпразнува своя 140-годишен юбилей. Над 60% от участниците в анкетата посочват, че предпочитат да пият бирата си с хората, които познават от години, които са ни близки и с които споделяме не само малките ежедневни моменти, но и големите поводи и радости на живота.

Компанията, с която си вдигаме наздравицата, остава за цял живот

Екип от френски учени решава да проучи въздействието на бирата върху човешкото здраве и щастие. В продължение на няколко месеца те събират информация от 150 хил. мъже и жени, като ги класифицират в различни групи въз основа на количеството бира, което пият ежедневно. Откриват, наред с други интересни факти, че хората, които консумират умерено и с мярка, всъщност са едни от най-здравите. Това е така именно, защото са склонни да водят активен и социален начин на живот. Вероятно хората, които се наслаждават на халба студена бира от време на време, са научили един от най-ценните уроци в живота – това, че често е най-добре всичко да бъде в умерени количества. Изследователите също са установили, че тези умерени консуматори са едни от най-щастливите хора. Накратко казано, това изследване потвърждава, че хората, които пият бира, по-често имат други приятели, които също обичат да се наслаждават на кехлибарената напитка, и със сигурност умеят да се наслаждават на малките ежедневни удоволствия.

Вероятно това проучване, проведено във Франция, не е единственото, което показва такива резултати. Може би те само потвърждават нещо, което не е изненада за много от нас. Първо, че човекът е социално същество и второ – бирата е напитка с големи социални корени. Именно такава е и любимата Каменица, а нейните корени са 140-годишни, защото е създадена през далечната 1881 г.

С последния от поредицата материали, базирани на резултатите от бирения референдум на Каменица, ви казваме Наздраве и ви пожелаваме винаги да имате поводи за наздравици с любимите ви хора и добрите приятели. Създавайте своите спомени и им се наслаждавайте! Нека Каменица бъде част от тях, за да ги изпълни с настроение, а вие се насладете на нейния богат и автентичен вкус.

Всяка глътка има история. Наздраве за 140 години Каменица!

Още интересни факти за бирата можете да научите в нашите материали тук.