Обновената Станционна градина в Стара Загора номинирана в конкурса "Сграда на годината"

https://www.24chasa.bg/projects/article/10500282 www.24chasa.bg
Обновената Станционна градина в Стара Загора Снимка: Община Стара Загора

В реконструкцията на парка бяха вложени 4,4 милиона лева

Изцяло реновираната Станционна градина в Стара Загора е сред номинираните в престижния конкурс "Сграда на годината" за 2021 г. в категория "Проекти, свързани с развитието на градовете", съобщиха днес от пресцентъра на общината. За реконструкцията на парка бяха вложени 4,4 милиона лева, от които 4 милиона са безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма "Региони в растеж 2014 - 2020 г.".
От момента на създаването си досега градината не бе реконструирана. А тя е създадена и начално облагородявана през периода 1898 г. - 1912 г., за да придобие в основни линии приятната визия и атмосфера, на която се радваме и до днес, припомнят от общината.
Заради близостта си до ЖП гара Стара Загора, мястото е подходящо за почивка след или преди дълъг път по релсовите нишки на България. Емблема на Станционната градина е парният локомотив на въстаниците от 1923 г., разположен на постамент пред Гарата на Стара Загора. Локомотивът е с номер 555 и е произведен в Германия.
Парк "Станционна градина" е лицето на Стара Загора, което всички ползващи ЖП транспорт хора виждат, стъпвайки на перона на гара Стара Загора. Площта на парка е близо 52 дка. В непосредствена близост се намира спортен комплекс "Колодрума".
В годините назад градината беше известна като опасно място за преминаване вечер.
Проектното решение за реконструкцията й имаше за цел да създаде устойчива, естетична и безопасна градска жизнена среда, допринасяща за по-високо качество на живот и по-голяма сигурност за гражданите. След пълното й реновиране днес градината разполага с изцяло обновена алейна мрежа. Подчертана е главната пешеходна ос север-юг, свързваща централната градска част с гарата чрез оформяне на три площадни пространства, ситуирани при северния, южния вход на градината и в централната зона. Основните акценти, разположени по протежението на главната пешеходна ос, са "компаса" от вградени светещи павета при северния вход на градината, "фонтана" в централното пространство и "символа" при гаровия площад - Локомотивът. Главната алея на парк "Станционна градина" е естествено продължение на бул. "Митрополит Методий Кусев", тя гарата с централната градска част и достигаща до парк "Митрополит Методий Кусев" /Аязмото/ на север.
В градината е запазена богатата и разнообразна между 50 и 80-годишна дървесна растителност. Изградена е поливна система за храстовата растителност, цветни и тревни площи. Запазени са основните пешеходни потоци, утвърдили се в годините. Създадени са множество кътове за почивка с изцяло подновена парковата мебел по индивидуален дизайн и енергоефективни, лед осветителните тела с нова съвременна визия. Изградено е видеонаблюдение.
Построен е нов фонтан на площ от 205 кв. м, който съчетава в себе си динамика и мултимедийни технологии със светлинни, музикални и водни ефекти; Разположен е в композиционния център на градината, непосредствено до централната алея. Фонтанът е разработен в три обема, в комбинация с класически и сух фонтан.
Градината е известна и като своеобразна "Галерия на открито", защото в нея са подрени скулптури от проведен международен симпозиум от 80-те години на 20-ти век. На художествените произведения е вдъхнат нов живот, като по време на ремонта всички експонати бяха адаптирани към новата алейна мрежа, създавайки маршрут за артистична разходка.
Изградени са детски площадки за различни възрастови групи - от 0-3 г., от 3-12 г. и от 12-18 години, както и въжена градина. Използваните материали са преобладаващо от дървесина. Изпълнени са многофункционално спортно игрище, детска велоалея с обучителна площадка "Безопасност на движението" и градинка за домашни любимци.
В градината са използвани съвременни материали. Алеите са изпълнени от бетонови павета в различни форми и цветове. За фонтаните е предвидена каменна облицовка.
Обновената Станционна градина вече се превърна в предпочитано място за отдих и развлечения на старозагорци и техните гости.
А победителите в конкурса ще бъдат обявени на тържествена церемония, която ще се проведе на 15 декември в София.