Изгоряха 400 декара пшеница край пловдивско село

https://www.24chasa.bg/region/article/10000464 www.24chasa.bg

400 декара пшеница се изгорели снощи в землището на пловдивското село Войсил. За инцидента информираха  съобщиха от Регионалната дирекция за "Пожарна безопасност и защита на населението". Сигналът за него е подаден в 22.23 часа. В гасенето  са участвали 10 огнеборци с три автомобила. Спасени са 100 декара  пшеница.

От началото на месеца до момента на територията на Пловдивска област са станали няколко пожара в масиви с житни култури, в резултат на които са унищожени над 1000 дка посеви и частично е засегната горска територия. Данните показват, че възникнали в полски масиви пожари впоследствие се разпространяват и в горския фонд, като това води след себе си до големи материални щети.

От  Регионалната дирекция за "Пожарна безопасност и защита на населението"  Пловдив  призовава за повишено внимание и отговорност от страна на всички физически и юридически лица, имащи отношение към жътвената кампания, както и от гражданите, посещаващи горски територии

При констатиране на нарушения на правилата за пожарна безопасност се прилагат административно-наказателни мерки и виновните лица се санкционират с глоби в размер от 200 до 2000 лева съгласно Закона за МВР.