НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Ученик от Барутин създаде изкуствен интелект, който разбира български

Радостин Чолаков е сред “Отличниците на България” на в. “24 часа”

Тествали платформата му по време на матурите

Преди време спечели от Google ваучери за 2400 долара, за да разработва проектите си

Изкуствен интелект прави корекция на граматични и пунктуационни грешки, генерира текстове, синтезира гласов прочит от написан текст, и то на български език. Той е разработен от 15-годишния ученик Радостин Чолаков от родопското село Барутин.

Ради е част от клуба “Отличниците на България”, който събира най-умните деца в страната по инициатива на “24 часа”. Талантливото момче

влезе в клуба

през 2018 г.

още като

шестокласник

в селското основно училище “Никола Вапцаров” с уменията си да програмира.

Разработеният от Ради проект АзБуки.ML е онлайн платформа, предоставяща съвкупност от алгоритми и модели с изкуствен интелект, която може да се използва от разработчици, компании и ентусиасти.

“Идеята е да се приложат на практика дълбоки невронни мрежи и лингвистични алгоритми, извличащи смисъл, контекст и граматични признаци на речта. Подобни технологии са силно развити за езици като английски и немски. Разработвал съм приложения за големи компании и винаги съм се дразнил, че нямат поддръжка за български”, казва Радостин, който ще бъде в десети клас в Пловдивската математическа гимназия.

“Това ще са компютърни програми, които да анализират речта както граматично, така и смислово, за да извличат полезна информация. По този начин компютърът ще може да прави редица дейности, полезни за различните сфери на живота -

от кратки

преразкази

на дълги

новинарски

статии до

поставяне на

запетайки

в изреченията”, казва Радостин.

Създаденият от него продукт експериментално е тестван на държавния зрелостен изпит по български език и литература и постига точност от 78% на граматичните задачи.

“Тестването върху матурите няма за цел да ги решава, те просто бяха подходящи за експериментиране. Не искам да помагам за нечестно взети изпити по този начин, а само да оценя създадените алгоритми.

“Работата по подобна платформа е трудоемка задача и изисква всеобхватни знания - от компютърни науки през лингвистика и филология до работа с данни и изкуствен интелект”, уточнява момчето.

За създаването ѝ са използвани няколко милиона изречения и думи, набрани от корпуси на БАН и отворени онлайн портали. Помагали са му учени от академията - с познания по български език или с осигурен достъп до данни. Платформата се използва също за научни и демонстрационни цели в няколко университета и гимназии.

“Този изкуствен интелект може да се приложи в различни сфери. Например чатботове, които

да отговарят

автоматично на

съобщенията,

които една голяма компания така или иначе получава с хиляди. Подобна поддръжка може да се използва и в образованието и медиите: например когато човек търси новина и информация онлайн, излизат много източници и надали всеки от нас изчита всичките. Но една добра програма може да направи нещо като кратък преразказ на някоя обширна новинарска тема”, казва той.

В момента Ради работи усилено за това

компютърът да

може да чете

текста на

помагала за деца

с увреждания

Младежът доброволства за различни каузи. Помага на фондация “Усмивка за Африка”, като създава и развива сайта им. Помага и на сдружения с друг предмет на дейност като историческото “Мост през вековете”.

“Още като малък Ради много четеше книги и решаваше задачи. Взехме му компютър, за да учи по-лесно уроците си, а той започна да се рови и да търси информация за програмиране”, казва баща му Лозан, който работи в дърводелски цех в Барутин.

Майка му Стефана е шивачка в цех в селото. Тя станала причина за разработката на мобилното приложение за Android - AnyGoal.

Стефана направила бележка на Радостин, че яде много шоколад: “Ти днес знаеш ли колко сладко си изял?”. Синът ѝ отговорил, че ще си записва. Вместо записки на хартия обаче Ради измислил мобилно приложение, нещо като дигитален бележник. Впоследствие то прераства и в минисоциална мрежа.

Всъщност Ради

се занимава с

програмиране от

9-годишен

В началото леля му Елица и нейният съпруг му показали няколко стъпки за елементарни действия в програмирането. Те обаче живеят в Пловдив, затова продължил да се учи с четене и гледане на образователни клипове в ютюб. Сам се запознал с почти всички езици за програмиране, които се използват за създаване на програми, контролират поведението на машина, реализират алгоритми точно или във вид на човешка комуникация.

Самоукият програмист напредва бързо и още след първите си стъпки печели множество областни и национални състезания по математика и информационни технологии.

Още на 12 години се впуска и в международни проекти. Сред най-шумните му успехи е спечелването на ваучери на стойност 2400 долара от гиганта Google, за да ги използва в платената платформа за иновации Google Cloud и да развие проектите си. Става

лауреат на

националните

олимпиади по

информационни

технологии

за 2020 и 2021. Получава младежка награда БАИТ от Българската асоциация по информационни технологии. Той е и съорганизатор на няколко технологични събития.

Програмира винаги след като приключи със задачите си в училище. Досега Радостин няма оценка, различна от “отличен” . не само в училището в Барутин, но и в елитната гимназия в Пловдив.

“През ваканцията ще усъвършенствам някои функционалности на АзБуки.ML и ще работя по нови проекти. Работното ми място е в двора на сянка под една ябълка. Помагам в някои тънкости в програмирането и на по-малкия ми брат Слави”, казва Радостин.

Автор на статията

Валентин Хаджиев Валентин Хаджиев


Споделете статията

Четете още