Обучават на компютърна грамотност бургаските пенсионери

https://www.24chasa.bg/region/article/10003162 www.24chasa.bg
Едно от масовите занимания са концерти пред публика.

Кметът Димитър Николов: Разширяваме дейността на общинска
програма, по която клубовете ще кандидатстват

Хората от третата възраст в Бургас ще получат възможност да трупат и компютърни знания безплатно с помощ от общината. Това ще става по програма “Активни пенсионери”, която разширява обхвата си на подпомагане в различни области.

Чрез клубовете, в които членуват, пенсионери и ветерани ще могат да кандидатстват за отпускане на средства за образователни курсове по компютърна грамотност,

занимания с

инструктор,

езикови

обучения,
закупуване на техника, необходима за културната дейност на клуба, и за разходи, свързани с опазване на културно-историческото наследство.

Досега пенсионерските клубове получаваха финансиране от местната власт за ушиване на народни носии на своите състави, транспортни разходи за участие във фестивали и концерти, озвучаване и наем на зали и за хонорари на корепетитори, хореографи и музиканти.

Разширяването на обхвата и дейностите на общинската програма “Активни пенсионери” ще позволи възрастните хора да получат повече възможности и избор да кандидатстват за това, от което имат най-голяма необходимост в момента техните клубове и състави.

“Освен повече свобода това ще обогати значително културните им изяви, художествената самодейност, която развиват, и тяхната активност”, каза кметът Димитър Николов. Именно по негова идея миналата година стартира програмата и вече се радва на голям интерес от страна на местните пенсионери.

Право на финансово подпомагане има всеки клуб за възрастни и ветерани, който развива културна дейност и има творчески състав. 2400 души вече са се възползвали от общинското подпомагане под различни форми, като 1600 души от 23 клуба се сдобиха с нови носии за сценичните си изяви.

Хората сами

посочват от

какво имат

нужда
Сега има голям интерес от пенсионерите към усвояване на компютърни знания.  

Те искат да са в крак с времето и да получат елементарни знания за боравене с интернет, който е техният нов прозорец към света освен телевизията и вестниците, коментират от местната администрация.
Бургас е един от малкото градове в страната с активни пенсионериски клубове, в които не се играе само карти, табла и шах, а се развива художествена самодейност, включително и спорт.

Баби и дядовци пеят, свирят и танцуват на сцената по различни поводи, радвайки публиката с дух и жизненост, на които биха завидели много млади хора.

“Не мога да си представя живота без пенсионерския клуб. Той ми дава това, което вкъщи или на пейката пред блока не мога да намеря”, казва възрастна жена от кв. “Изгрев”.

Тази година през първата сесия на програмата бяха финансирани културните проекти на 1800 възрастни хора, членуващи в пенсионерските клубове и сдружения: ПК “Пристанище-Бургас”, дружество на диабетици и инвалиди “Зора-2000”, СПК “Люляк”, Българска асоциация на пенсионерите, ПК “Учители и приятели по дух”, ККП “Златна есен”, ПК “Четирилистна детелина” - кв. “Ветрен”, ККП “Златна есен” - с. Извор, ПК “Тракийска огърлица” - кв. “Лозово”, ППК “Зора”, СФАП “Китка”, сдружение “Общински съюз на пенсионерите”, ПК “Свети Николай Чудотворец” и ПК “Нов живот”.

Сега от общината очакват по-голяма активност за финансиране на компютърното обучение на хората от третата възраст и отпускат втори транш. По него клубовете ще могат да кандидатстват до края на август. Преди 2 г. компютърно обучение на пенсионери стартира и в Несебър, където общината плаща курсовете.