От „ВиК”-Добрич обещаха вода за Стожер до петък

https://www.24chasa.bg/region/article/10012131 www.24chasa.bg
Жителите на село Стожер излязоха на протест срещу безводието повече от 10 месеца. Снимка Авторката

Жителите на село Стожер излязоха на протест срещу безводието повече от 10 месеца с плакати "Искаме си водата" и "Геноцид".

Участниците спряха за кратко движението по главния път Добрич – Варна чрез масово пресичане на пешеходната пътека.

Директорът на детската градина в Стожер Донка Стефанова донесе на протеста туба с мътна вода, която, по думите й, тече от чешмите в детското заведение. Тя съобщи, че Регионалната здравна инспекция-Добрич, ежеседмично проверява качеството на водата и тя е негодна за питейно-битови нужди. "Персоналът е от Стожер и хората по цели нощи следят кога ще дойде водата в домовете им. На другия ден са неработоспособни. Децата си идват с вода от къщи, а от общината ни носят туби с вода за готвене” – добавя тя.

На протеста беше и кметът на община Добричка Соня Георгиева, , както и кметове на населени места от общината.

Проблем с водата от месеци имат и в село Ново Ботево, и в село Росеново – стана ясно на протеста.

Жители на Росеново се оплакаха, че е спряна помпата, която захранва селото и настояват тя да бъде пусната.

„Надявам се, че до четвъртък вечерта или най-късно до петък вода в Стожер да има” - , заяви председателят на Съвета на директорите на „ВиК”АД-Добрич, инж. Тодор Гикински. Той обясни, че цялото село се захранва само от една помпена станция.

„Още по-миналата година разбрахме, че сондажът е много компроментиран и с много лоши показатели на водата и започнахме работа. Работим не от днес, не от вчера, а от повече от една година. През лятото потреблението на вода е много по-голямо и затова се получи някакъв частичен недостиг на вода в село Стожер. Не говорим за пълна липса на вода, а за някакъв времеви пояс, в който няма вода.

Дейностите по възстановяването на помпената станция са били забавени и от дъждовете, защото до нея няма път и в продължение на дни тя е била недостъпна.

За да се захранва от още един източник с вода Стожер, Гинкински е внесъл предложение в община Добричка и в Областна администрация–Добрич, за изграждане на трасе с дължина около 7 км., което да свърже мрежата в селото със село Дебрене. От водното дружество изчакват отговора на местната власт дали ще подсигурят необходимите материали. След това водното дружество със своя техника и персонал ще изгради трасето.

„Така на 100% ще се гарантира водоподаването на село Стожер. Когато Общинският съвет на община Добричка вземе решение, ние имаме готовност веднага да започнем да работим по това трасе“ - обясни още Гикински.