Производители на вино: 80 млн. литра от м.г. залежават, а иде нова реколта

https://www.24chasa.bg/region/article/10012196 www.24chasa.bg
Явор Гечев и Красимир Коев дискутираха проблемите в лозаро-винарския бизнес у нас с производители в Пловдив. Снимки: Авторът

Изкупните цени на гроздето ще се определят от пазара, категоричен е Явор Гечев

Огромно количества вино от миналогодишната реколта залежават у нас и производителите са силно притеснени, защото след два месеца започва гроздоберът и не се знае как и къде ще бъде пласирана новата продукция.

За проблема алармираха в Пловдив производители пред зам.-министъра на земеделието Явор Гечев. Те се срещнаха с Националната лозаро-винарска камара в Аграрния университет.

"Много е важно тези 80 милиона литра вино от м.г.  да бъдат продадени по начин, който да не позволи да се стигне до дисбаланс на пазара", каза зам.-министърът.  И добави, че българските вина срещат все по-острата конкуренция на вътрешния пазар от вносни напитки с високо качество. Относно изкупните цени на гроздето Гечев е категоричен, че те се определят от пазара.

Той добави, че екипът на земеделското министерство е разработил инструменти, които да компенсират разликите в подпомагането между българските фермери и западноевропейските им колеги. Това e взаимоспомагателен фонд, който ще осигури оцеляването на лозаро-винарския бизнес, претърпял тежки щети.
Предвижда се обаче изравняването на директните плащания към българските земеделски производители с тези от Западна Европа да стане едва през 2027 година.

Директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев пък е оптимист. Той добави, че браншът излиза успешно от тежката криза, в която беше изпаднал.

По думите му от 327 винарски предприятия в страната едва 3 са декларирали, че в настоящата година няма да приемат грозде за преработка. От държавна подкрепа за изкупуване на продукцията на "зелено" са се възползвали едва 35 производители със 711 хектара насаждения.