Подписка зове областният на Пловдив да спре 40 млн. лв. заем на общината

https://www.24chasa.bg/region/article/10015511 www.24chasa.bg
Областният управител Ангел Стоев в момента отсъства и не е коментирал подписката.

- Имало разминаване в цифрите, твърдят инициатори на петицията

- Няма такова, отрича зам.-кметът по финансите

Подписка в социалните мрежи призовава областния управител на Пловдив Ангел Стоев да спре решението на общинския съвет за теглене на 40 млн. лева заем. Местният парламент прие с внушително мнозинство от 38 гласа на 14 юли пловдивската община да поеме дългосрочния дълг със срок на погасяване от 20 г.

Сега инициаторите на петицията обаче твърдят, че заемът бил незаконен, тъй като не съответствал на проведеното обществено обсъждане и имало разминавания в цифрите.

Така например сумата за закупуване на нова техника за "Чистота" и "Градини и паркове" се разминавала с 3 милиона лева. В решението на местния парламент е записано, че средствата за този разход са 10 млн. лева.
С 200 000 лева имало несъотвествие за прокарването на пробив до Водната палата. Това е другият обект, който трябва да се финансира със заема. С 400 000 лева пък се разминавали средствата за реконструкцията на бул. "Хаджи Димитър", твърдят авторите на петицията.
Според тях сега бил моментът президентът Румен Радев, служебното правителство областният управител Ангел Стоев да спрат този заем.
По закон областният управител може да върне решението на общинския съвет в двуседмичен срок, ако открие закононарушения. Стоев в момента е в отпуск и не вдига телефона си.
"Няма никакво разминаване в цифрите, както твърдят авторите на подписката", коментира зам.-кметът по финансите в община Пловдив Величко Родопски. Според него единственото разминаване е първоначалното намерение на градската управа да тегли 113 млн. лева, но заради забавянето фонд "Флаг" е намалил дълга до 40 млн. лева.
"Нито в средствата за техника и ремонт на базите на "Чистота" и "Градини и паркове" има несъответствия в сумите, нито за другите обекти", категоричен е Родопски.
Той смята, че областният управител не би трябвало да спира решението на общинския съвет. "Но всичко е политика в крайна сметка, така че не зная", обобщи зам.-кметът.