Намериха фигура на жрица от 4600 г. пр. Хр. в солницата в Провадия

https://www.24chasa.bg/region/article/10022714 www.24chasa.bg

Археолози, работещи в солницата в Провадия са попаднали на ново откритие. Попаднахме на горна част от керамична женска антропоморфна фигура с разперени встрани ръце в къснохалколитния пласт (от периода 4600 – 4350 г. пр. Хр.), разказват от екипа. Главата е схематично представена с почти овална форма, изнесена е малко назад, а погледът е насочен нагоре. Носът е релефен, очите и устата са маркирани чрез врязани линии, а непосредствено под устата са разположени три ямички. Гърдите са оформени с малки конични пъпки,без съмнение фигурата е имала изправено тяло, смятат археолозите.

Изображението на женски персонаж в адорация би могло да се свърже с изпълняването на обред с обръщение към силата на прераждането и възраждането, която обикновено се определя като богинята Майка. В този смисъл представената керамична фигура може да се тълкува като изображение на жрица.

Керамичните фигури, представящи женски изображения са между най-атрактивните и интересни находки, на която попада археолога проучвател на ранно земеделските структури – предимно селища и светилища.

Пластиката носи богато културно и идеологическо съдържание, извличането на което винаги подлежи на дискусия, свързана със сложната религиозно-митологична система на древните хора.