Д-р Иван Димитров, застрелял Плъха: Бранех живота си!

https://www.24chasa.bg/region/article/10022942 www.24chasa.bg
Д-р Иван Димитров в съда

На 1 срещу 2 март 2018 г. стрелях, за да защитя живота си. Това заяви днес в пловдивския окръжен съд д-р Иван Димитров, обвинен за убийство на рецидивиста Жоро Джевизов-Плъха, който влязъл в гаража му, за да краде.

Рентгенологът разказа, че на фаталната дата вечерта е бил сам в жилището си на ул. "Лука Касъров". Тогава забелязал, че лампата в  работилницата му, свети. Решил да я загаси на сутринта. Малко по-късно видял обаче, че вратата на гаража, който се намирал в съседство с това помещение, е отворена. Тъй като няколко пъти досега бил обиран, тръгнал към двора с незаконния си пистолет "Валтер" в ръка с намерението да хване на място крадеца. В тъмнината нещо проблеснало и полетяло към него. Лекарят го оприличил на нож, който го улучил в крака. В този момент му се видял и втори човек на алеята в двора.

Д-р Иван Димитров твърди, че стрелял във въздуха и извикал: "Полиция!", но към него бил хвърлен втори нож. Затова гръмнал още 2 пъти. Непознатият в тъмнината го напсувал и извикал "Гяур мръсен, ще те заколя!". Докторът добави, че човекът държал голяма метална табела над главата си, с която се готвел да го удари по глава.

"Опитах се да стрелям пак, но нямах патрони", каза в съда лекарят. По думите му нападателят метнал табелата и го ранил в лакътя. След това хукнал в посока бул. "6 септември".

Пред магистратите д-р Димитров обясни, че се е обадил на свой приятел, за да търсят крадеца. Оръжието си бил изхвърлил в кофа за боклук до Университета по хранителни технологии в Пловдив, тъй като е незаконен. 

Според обвинението той е извършил убийство при превишаване на пределите на неизбежна отбрана.

Събрани са доказателства, че по време на обира Плъха е бил дрогиран. Той е бил улучен смъртоносно в гърдите от д-р Димитров, но е успял да пробяга стотина метра до областната управа на Пловдив. Там е издъхнал върху капака на автомобил и на сутринта е открит от минувач.

Днес следобед се очакват пледоарии по делото.