18 години за Илия Стоичков, убил жестоко доцента от Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/10023231 www.24chasa.bg
Илия Стоичков бе лишен от свобода за 18 години за извършеното от него жестоко убийство.

18 години ще лежи в затвора Илиян Стоичков, убил жестоко доц. Стефан Нейков. Върховният касационен съд остави в сила решение на апелативните магистрати от Пловдив. С него е  изменена присъда на окръжните магистрати и е наложено наказание лишаване от свобода в размер на 18 г.  на подсъдимия.
Той е признат за виновен от окръжните съдии за това, че на 2 юли 2018 г. в Пловдив умишлено е убил доц. Стефан Нейков  по жесток и мъчителен начин, като и за това, че употребявайки сила и заплашване е отнел движима вещ от пострадалия. Основният мотив за убийството е връзка между съпругата на Илия - Иванка и учения. Жената карала част от студентското си обучение при 71-годишния доцент. Toй е бил пенсиониран, но работил като научен сътрудник в Институт по растителни генетични ресурси в Садово.

На Стоичков е  било  наложено общо наказание в размер на 20 години лишаване от свобода.
Пред ВКС делото е започнало по жалба на подсъдимия, с която се иска отмяна на решението на апелативния съд и връщане на делото за ново разглеждане от друг съдебен състав. Подадена е била и жалба от гражданския ищец и частен обвинител с твърдения, че наложеното от апелативните магистрати  наказание е несправедливо и занижено, като е поискано връщане на делото с указания за увеличаване на наложеното наказание.
Върховният касационен съд потвърждава решението на апелативните магистрати.  В мотивите си, върховните съдии посочват, че апелативният съд е анализирал внимателно, подробно и задълбочено всички доказателства, като при оценката им е подходил с нужната критичност и обективност, без да е налице тенденциозност или повърхностност.
Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.