Гаф с веществени доказателства по делото срещу д-р Иван Димитров, застрелял Плъха (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10023537 www.24chasa.bg
Д-р Иван Димитров (вдясно) с единия от двамата си адвокати

Очакваните пледоарии по делото срещу пловдивския рентгенолог д-р Иван Димитров в окръжния съд днес не бяха изнесени. Изненадващо се оказа, че в залата не са донесени всички веществени доказателства, които се съхраняват във Второ районно управление на полицията. Липсваха двата ножа, за които докторът твърди, че Жоро Джевизов-Плъха е запратил по него, след като го изненадал в имота си. Нямаше я и металната табела - по думите на лекаря Плъха я е държал над главата си и щял да го удари с нея.

Сред веществените доказателства не фигурираше брадвичката, с която според обвинението е бил въоръжен д-р Иван Димитров на 1 срещу 2 март 2018 г., когато излязъл на двора си, за да пипне крадеца в гаража си.

В съда се разбра, че домакинът на Второ РУ е в отпуск и по тази причина станал гафът с доказателствата. 

"Недопустимо е наказателен процес, започнал през 2019-а по такова тежко обвинение, да зависи от длъжностно лице с отпуск. Това е крайно безотговорна постъпка. Няма ли заместник? Какво излиза - че ако има и други дела, ще се отложат по същата причина?", реагира адвокат Красимир Елдъров, който защитава интересите на близките на Плъха. Той настоя да бъде изпратено писмо до началника на Второ РУ и да се обърне внимание на домакина.

Съдия Петко Минев разпореди предствените днес в залата доказателства да се върнат в районното, да се окомплектоват с липсващите и да се предоставят за следващото заседание на 27 септември. Очаква се тогава да бъде постановена и присъдата.

Д-р Иван Димитров е обвинен за убийство на Плъха при превишаване на пределите на неизбежна отбрана, както и за незаконно притежаване на боеприпаси. На 1 срещу 2 март 2018 г. рецидивистът Жоро Джевизов влязъл надрусан да краде в гаража на рентгенолога. Стопанинът обаче забелязал отворената врата и отишъл на двора да провери какво става. Носел със себе си незаконно притежаван пистолет "Валтер" и брадвичка, твърди обвинението. Версията на лекаря е, че Плъха го нападнал и ранил с нож в крака. Затова стрелял веднъж във въздуха и извикал "Полиция!", но Джевизов запратил по него втори нож. Тогава лекарят гръмнал още 2 пъти по посока на апаша. Единият куршум в гърдите бил смъртоносен. Тъй като бил дрогиран, Плъха успял все пак да се отдалечи на около стотина метра от дома на д-р Иван Димитров и издъхнал върху капака на автомобил, паркиран зад областната управа на Пловдив.