Фандъкова се срещна с децата, които ще говорят с астронавти от НАСА

https://www.24chasa.bg/region/article/10023642 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова и д-р Соломон Паси разглеждат изследователските работилници. СНИМКИ: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети творческите работилници и ателиета и разговаря с младите хора, които ще участват в първата видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция.

Събитието „Ало, Космос! Говори България!“ се осъществява за първи път и на него български деца и ученици ще говорят на живо с астронавтите на борда на НАСА.

Часове преди събитието кметът Фандъкова и д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб разгледаха изследователските работилници.

снимка: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА
снимка: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА

Над 20 са работните ателиета, под ръководството на неправителствени и образователни организации, на които младите хора  получават ценни уроци за това какво се получава от водорода, как изглежда космическата храна, как се изстрелва ракета, как се сглобява лунен модул и какво е фотоволтаична система. 

Това събитие вдъхновява и създава условия да се насърчават децата да изследват и научават повече и да развиват своите знания, каза Фандъкова.

Успехите на български деца, заели престижни позиции в международни компании и университети, представи в своята лекция учителят по физика Теодосий Теодосиев.

По късно Фандъкова ще присъства на видеоконферентната връзка с астронавтите на борда на Международната космическа станция. Тя се осъществява от Атлантическия клуб в България, в партньорство с посолството на САЩ в София, и с над 30 организации, занимаващи се с образователни инициативи.