Военни от България и САЩ ще проведат учение край Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/10023871 www.24chasa.bg
Зам.-кметът на Пловдив Величко Родопски се срещна с участници в учението.

260 американски и 400 български военнослужещи от Съвместното командване на специалните сили, Военновъздушните сили и Съвместното командване на силите ще проведат многонационално учение "Тракийско лято“ от 23 август до 3 септември край Пловдив.

Това стана ясно от срещата на изпълняващия длъжността кмет на града Величко Родопски и ръководителя на екипа по граждански въпроси Даниел М. Майуро.

По време на учението ще се реализират 6 полета на ден между 11 и 15 часа, както и нощни действия от 19 до 23  часа от понеделник до петък. В учението ще участват 3 транспортни самолета C-130 "Херкулес“, а американските военни ще издигнат палатков лагер в с. Чешнегирово.

„Община Пловдив работи в синхрон с българските военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции. Фактът, че за поредна година ще се проведе подобно учене, е признак да добрите условия и професионализма на нашите военни“, заяви  Величко Родопски.

Допълнително ще се проведат и парашутни скокове над с. Чешнегирово и с. Крумово. Планирани са полети на ниски височини над територията на област Пловдив, както и стоварване на контейнери по въздух. Ще се извърши операция по противодействие на въздушна отбрана, в която ще бъдат изпълнени огневи действия.

От името на американските военнослужещи Даниел М. Майуро заяви, че ще бъдат спазени всички правила при операцията за прелитане на самолети над населените места.