Пчелният прашец показва замърсяването на природата

https://www.24chasa.bg/region/article/10023895 www.24chasa.bg

По събрания прашец от пчелите би могло да бъде установено какъв е процентът на замърсяванията в различните райони по света.

Това стана ясно на среща по европроект, чийто домакин бе Агенцията за икономическо развитие Варна в качеството ѝ на партньор по проекта, в която участват пчелари и организации от Румъния, Молдова, Украйна, Турция и България.

Ползите от меда и пчелните продукти са безспорни и всеизвестни. Медът лекува рани, ускорява оздравителните процеси, хидратира кожата, подобрява храносмилането и съня, притежава и антибактериално действие. За да се извлекат ползите от това мощно натурално средство, трябва да се използва суров мед, който не е бил подложен на висока температура.

Турция е вторият най-голям производител на мед в света след Китай със 110 хиляди тона годишно. Румъния е на второ място в Европейския съюз след Испания по брой пчелни семейства и на първо по добив на мед. Страната развива успешно сектора, благодарение на финансовата подкрепа от европейските фондове и националния бюджет, съобщиха от Областния информационен център - Варна.

За да има добив на качествен мед, пчеларите трябва да имат знания и умения как да отглеждат пчелите. Затова по проекта е създадена мрежа от пчеларски производители в региона за създаване на контакти, чрез която да се даде тласък на трансграничната търговия.

В Черноморската мрежа на производителите са регистрирани 428 пчелари. 567 участници са преминали професионално обучение по пчеларство.