Спасиха контузена и изгубена в планината 65-годишна туристка (Снимки от акцията)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10024358 www.24chasa.bg
Снимки: ПСС - отряд Лакатник

Акция за издирване и транспортиране на изгубена пострадала жена провеждат вчера от Планинска спасителна служба - Лакатник.

Акцията стартира в 18,30 ч. след подаден сигнал към ЦПД на ПСС и мобилизиране на отряд Лакатник чрез 112 и приключва успешно в 21 ч с превоз на пострадалата до транспортна връзка.

"Състоеше се в издирване и транспортиране на пострадала 65-годишна жена, отклонила се от туристически маршрут в дива трудно проходима местност в района на с. Очин дол, Врачански Балкан - Западна Стара планина. Пострадалата беше с глезенна травма, дезориентирана и силно дехидратирана. Оказвахме първа помощ и транспорт. Локализирахме чрез описание - първоначално неколкократно заблуждаващо - в телефонни разговори, впоследствие чрез карта от мобилно приложение и частични данни от описание на пострадалата. Призоваваме туристите да не се отклоняват от маркираните туристически пътеки, да ползват мобилното приложение за локализация на ПСС и да имат планинска застраховка, в случай - а дано да няма - на нужда!", написаха във фейсбук страницата си спасителите.