Красимир Вълчев във Варна: Забранено да се казва, че предишните 12 години сме направили нещо хубаво

https://www.24chasa.bg/region/article/10026950 www.24chasa.bg

Сега е забранено да се казва, че в последните 12 години се е случило нещо хубаво, заяви при гостуването си във Варна екс министърът на образованието и настоящ народен представител от ГЕРБ Красимир Вълчев. 

"Радвам се, че беше осветен и получи наименованието си новият научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" , това е една дългогодишна мечта и кауза на българската академична общност, на антарктическата експедиция, която се случи благодарение на ангажираността на предходното правителство с премиер Бойко Борисов. Бяха отпуснати 2 млн.лв., беше намерен подходящият кораб, който тепърва ще бъде изграден като научноизследователски, ще бъде използван за проучвания в Черно море.

Сега е забранено да се казва, че в последните 12 години се е случвало нещо хубаво. Затова искам да припомня, че близо 100 млн.лв. бяха отпуснати през тези години за научни програми и за обектите ни от националната научна инфраструктура. Базата ни в Антарктида, това е стратегически обект, който ще бъде интегриран в европейските научни инфраструктури. Четирикратно увеличихме средствата за българската научна експедиция, беше приета национална програма за изследване на Антарктида. Там започна изграждане на научна лаборатория към нашата база, ние сме една от 29-те страни, които имат присъствие там.

В последните години бяха изградени 12 центъра за върхови постижения и компетенции. Много неща се случиха и в сферата на образованието в последните години. Надграждането беше вследствие положителното икономическо развитие и заради това, че образованието беше изведено като национален приоритет. С 2 млрд. лв. бяха увеличени разходите за образование. В последните години имахме ръст на БВП, който доведе до увеличаване разходите за образование и наука.

Нищо не чуваме от новото управляващо мнозинство за образование, очевидно не им е приоритет. Други неща са им приоритет, тези, с които са се заигравали политически и имат сега да отчитат. Нямаме нужда от един милион таблети, имаме нужда от един милион други неща в образованието.

Най-важният фактор в системата на образованието е подготвеният и мотивиран учител. Важно е, чисто краткосрочно, да се случи ваксинацията, да има информационна кампания. Имаме министър на здравеопазването, който казва, че не е убеден в качеството на ваксините, това е антиваксерска програма.

Всички анализи показаха, че присъственото обучение е безалтернативно. Дистанционното обучение води до образователни дефицити, обездвижване сред децата, психическо натоварване, проблеми с очите, десоциализация. Загубата няма как да бъде избегната, ако нямаме присъствено обучение, а това може да се случи, само ако всички се ваксинират", коментира Красимир Вълчев.

Снимка Архив