Във Велико Търново предупреждават за проблеми с персонала за Covid отделенията

https://www.24chasa.bg/region/article/10026961 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

От болниците във Велико Търново предупреждават, че ще възникнат проблеми с персонала за Covid отделенията. Това стана ясно на заседанието на Областния кризисен щаб, предава БНР.

Със заболеваемост от 17,2 на 10 000 население област Велико Търново все още е в "зелената зона".

Болниците ще имат проблеми с персонала за Covid отделенията, предупреди д-р Иван Иванов - управител на болницата в Горна Оряховица, която е втората по големина общинска болница в страната:

"Всички други клинични пътеки си вървят, както и тежкоболни с инсулти. Далеч по-трудно е сега да се извади персоналът от други отделения, за да покрие тази структура, която ще лекува пациентите с Covid, отколкото преди".

В област Велико Търново ваксинирано или преболедувало е едва 27% от пълнолетното население, посочи д-р Евгения Недева - директор на Регионалната здравна инспекция:

"От лицата над 60-годишна възраст в област Велико Търново със завършена имунизация са 19,45%. Имаме още доста сериозна работа".

Сериозен е проблемът в социалните институции, където ваксинираният персонал е под 20%, а две трети от домуващите не са имунизирани.

Води се кампания за ваксинация и сред учителите.