Хеликоптер се включи в гасенето на големия пожар в Твърдица (видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/10028200 www.24chasa.bg
Пожарът е обхванал над 500 декара. СНИМКА: НОВА ТВ

Продължава гасенето на пожара в борова гора край Твърдица, съобщи за БТА областният управител на Сливен Минчо Афузов. През цялата изминала нощ пожарни екипи са гасили огъня в близост до населеното място, за да се ограничи достъпът му до къщите.

Две големи тежки машини правят просеки в гората, държавата е осигурила булдозер, който работи на билото, като по-малка подобна машина се опитва да ограничи пожара на изток. От вчера военен хеликоптер помага в гасенето от въздуха, като по думите на Афузов, са били извършени над 30 облитания и са изсипани над 70 тона вода. Хеликоптерът продължава работа и днес. Очаква се около 40 военни всеки момент също да се включат и да влязат в гората.

В гасенето ще участват и доброволци, след като снощи от община Твърдица призоваха гражданите да помогнат. Пожарът е в труднодостъпна местност, стръмно е и може да се гаси единствено на ръка.

Между 500 и 600 декара борова гора в местността Кутра са обхванати от огъня, който е пламнал вчера след 14 часа. Смята се, че пожарът е тръгнал от нерегламентирано сметище.

Според областния управител пожарът е овладян и няма опасност за населеното място, но около полунощ и сутринта около 4 часа е имало критични моменти. Няма обгазяване, като това зависи от посоката на вятъра и към момента няма такива индикации.