43 % от поставените ваксини в Добричко - от личните лекари

https://www.24chasa.bg/region/article/10029386 www.24chasa.bg
Областният управител Васил Карапанчев и д-р Светла Ангелова

От началото на ваксинационната кампания до момента поставените дози ваксини в област Добрич са 40 578 - отчете д-р Светла Ангелова, директор на Регионалната здравна инспекция и секретар на Областния координационацен на заседанието му, свикано в изпълнение на заповедта на здравния министър. Със завършена имунизация са 19 914 лица, а в процес на ваксиниране са 2302-ма. При медицинския персонал със завършена имунизация са 715, 4-има са в процес на завършване. „От общо поставените 40 578 дози ваксини, 38 224 дози са поставени на жители от област Добрич, като разликата от общия брой са дози, поставени на лица, жители от други области“ – каза още д-р Ангелова. Тя припомни, че в областта има разкрити 11 имунизационни специализирани кабинета. В анализа си д-р Ангелова посочи, че общопрактикуващите лекари са направили 43 % от поставените ваксини.

Заболяемостта на 100 000 жители на 27 юли е 11,6 %, при 8,7 % предходния ден. Област Добрич излезе от червената зона на 19 май.

Към настоящия момент, предвид ниския процент заболяемост, Областният координационен щаб реши да се запази броя легла за лечение на пациенти от коронавирус в лечебните заведения в областта, като се поддържа готовност, при нарастване на заболяемостта, да се увеличи легловият капацитет. Специализираните имунизационни кабинети ще извършват ваксинация на желаещите граждани от понеделник до петък. Заради ниския интерес от гражданите и целесъобразното използване на ваксините, се реши да се преустанови възможността за ваксиниране на желаещи през почивните дни – събота и неделя. Ще бъде засилен контролът по спазване на противоепидемичните мерки.

От началото на пандемията към 27 юли т.г. общо заболелите от коронавирус жители на област Добрич са 7951 лица, като 2211 от тях са били хоспитализирани. Починалите са 453, от тях 4 лица са медицински персонал. Д-р Ангелова посочи още, че от общ брой медицински персонал в областта 1200 души за периода заболелите са 398.